Кметът на гр. Гоце Делчев Владимир Москов: Днешното време изисква нови лица и нови решения

Кметът на град Гоце Делчев Владимир Москов: БСП е най-демократичната и най-отворена партия – затова сега си пати и е атакувана от всички страни

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Приех, защото в момента партията се нуждае от промя­на и активна работа с хората, за да променим отношението към БСП, партията да работи по-близо до хората за решава­не на техните проблеми. Това каза в интервю за „Хоризонт“ новоизбраният член на Изпъл­нителното бюро на БСП Влади­мир Москов. един от успешните кметове на БСП, който ще бъде заместник-председател на БСП по проблемите на местната власт.

Партийните животи, про­блемите на която и да е пар­тия са дълбока и интересна тема за обществото, но БСП винаги успява да привле­че медийно внимание. Две коренно противоположни гледни точки за промени­те в БСП, които предложи лидерът Корнелия Нинова се сблъскаха на пленума. Официалната – разделя­нето на ролите – депута­тите да не са членове на изпълнителното бюро ще централизира партийната йерархия и ще даде на пар­тията обещаната промяна, в това число промяната на хората, на идеите и енерги­ята. Другата гледна точка, тази на критиците така формално Корнелия Нино­ва се освобождава от тях от неудобните им фигури, а след ЦУМ гейт е много важно да държи апарата здраво в ръцете си. Сега ви предлагаме интервю с Владимир Москов. Той е шести мандат кмет на гр. Гоце Делчев. От 14.05 е из­бран в ръководството на БСП и за зам.-председател на партията. Ентусиазъм за реформи в държавата очевидно се пренасят и в това наше интервю.

– Г-н Москов, изнена­дахте ли се, когато г-жа Нинова Ви покани за зам.председател и защо приех­те?

– За мен е голямо предиз­викателство. Аз съм отдавна в актива на партията и член на националния съвет и при­ех, защото в момента партия­та се нуждае от промяна и ак­тивна работа с хората, за да променим отношението към БСП и в същото време парти­ята да работи по – близко до хората и да решава техните проблеми. Това бяха основ­ните мотиви, които ме нака­раха да приема.

– Не се ли притеснявате, че се натоварвате много?

– Голямо натоварване е. Имам малки притеснения. Все пак това са ангажимен­ти. Човек като поеме отго­ворност, трябва да изпълня­ва ангажиментите.

– Вие казахте, че един от основните ви аргументи за приемане е промяна на пар­тията, както мисли и г-жа Нинова. Това обаче като че ли ще бъде по – лесно в про­мяна към хората, отколкото вътре в самата партия. Мно­го трусове…

– Трусовете според мен малко се преувеличават. Имам в предвид това, че в момента се правят сериозни промени, свързани с това, партията да си върне автори­тета сред гражданите. Виж­дате, че в последните години ние слязохме много ниско, като подкрепа от народа. Това неможе да продължава така, защото ние отиваме до 300 000 човека избиратели, а сме имали 2 500 000, което наложи тази промяна в БСП. Болезнено е, защото голяма част от кадрите, които по­следните години са ръковод­ството на партията трудно приемат да са в страни от тази промяна.

– Защо. Те носят ли отго­ворност за буквално свития електорален вот?

– Носят, защото резулта­тите от изборите показват. Откакто Корнелия Нинова е лидер, се вижда, че постепен­но партията качва доверие. Явно тази политика се харес­ва на хората. Не трябва да се създават врагове, разбира се. Всички тези хора, за кои­то говоря в момента по един или друг начин критикуват националното ръководство на партията са членове на Националния съвет. Трябва да се намери добрият тон и добрият разговор с всич­ки кадри, които трябва да се дръпнат на страна, за да може партията да печели до­верие. Трябва да се работи открито. Като има проблеми, да се поставят. Днешното време изисква нови лица и нови решения в ненормал­ната обстановка, в която живеем. Тези нови решения могат да дойдат от по-ста­рите кади. Може да дойде от нови лица и от нови хора.

– Ама не може и съв­сем неподгот­вени. Ето, вие сте отдавна­шен кадър на БСП.

– Има в мо­мента баланс между поко­ленията. Виж­дате, че има и по-възрастни членове на ръководство­то. Бюрото на партията не определя цялостната политика и решения на партията. Националния съ­вет е органа, който опреде­ля какви решения да взема. Партията при определени ситуации. Конгресът дава ре­шения за по – голям период от време и реално в момента това, което става в партия­та е в резултат на решения, които са взети на конгреса. Това не е някаква самоцел. В момента има баланс на поко­ленията. Но има едно поколе­ния, което от 1990г., и това е една малка част от партията, която не излъчва доверие в момента.

– Защо? Коя е причината?

– Причината е, че не се да­ват адекватни решения за ситуацията в страната. Ре­зултатите от изборите го по­казват. Част от тези лидери не бяха искани за водачи на листа.

– Децентрализира ли се БСП в момента?

– БСП се децентрализира за първи път в последните 15 години за основни решения на ръководството на парти­ята се допитва до редовите членове. За първи път няма купуване и на мнения, грубо казано. Това, която става в момента в партията са очак­вания на членовете на парти­ята. Просто трябва да се про­мени впечатлението, едва ли не че в момента върви някаква чистка вътре в ръководството на партия­та. Това трябва да се пре­одолее в разговори с хора­та, които по един или друг начин трябва да дадат път на по-младо поколение и по-нови кадри.

– Ще излезе, че БСП с най-дългогодишна пар­тийна история в момента върви към най-демокра­тичен модел на управле­ние?

– Смятам, че в момента, БСП е най-демократична­та и най-отворена партия. Може би за това си пати и е атакувана от всички страни, но смятам, че този курс трябва да продължи. Задавам си въпроса „Как­во толкова е да си член на бюрото – облагите или от­говорността, която трябва да носиш?“. Хората искат промяна, искат ръковод­ството на партията да е по-близко до тях. Да пред­лага решения, а не да ти налага кой да ти е депутат или кой да е кмет.

– Кое е онова нещо в пар­тията, което ви безпокои?

– Голямата съпротива въ­тре в партията. Прави ми впе­чатление, вън няма толкова съпротива, колкото вътре. За мен е необяснимо, тъй като хората, които са против, са авторитети в партията. Просто е дошъл един пери­од, в който трябва да се даде възможност на едно друго поколение, на други хора, да върнат доверието в хората, защото преди президентски­те и парламентарните избо­ри, ние буксувахме, това са 10 загуби. Трябва да има ня­каква промяна. Тя върви в лидерството, в политиката, върви и в предложение на нови решения

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене