Павлова за АПИ: Върнахме се 10 години назад

В момента цари пълна вакханалия

Със спирането на процедурата за тунела „Железница“ има риск да се блокира изцяло безвъзмездното европейско финансиране, заяви Лиляна Павлова.

Скандалът с изнесените и липсващите документи от търга за изграждане на тунел Железница на магистрала „Струма“ на практика блокира проекта. За възстановяването му ще е нужна поне година, каза по БНТ бившият регионален министър и избрана за депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Тя припомни, че ако 2022 година магистралата не бъде изградена ще загубим европейското финансиране и ще трябва да върнем 1 милиард и 200 милиона лева.

Павлова изрази съмнение, че става въпрос за некомпетентност, а за умишлени действия. Според нея работата на служебния кабинет налага по-бързото сформиране на редовно правителство.

„Служебният кабинет вече трябваше да е приключил тази процедура и да е избрал проект. Сега можем да влезем в режим на обжалвания и няколко години да не можем да започнем строежа на АМ „Струма“ след Благоевград. Всичко това може да доведе до спиране на безвъзмездното европейско финансиране. Не мога да обясня как са излезли тези документи от АПИ. Има елементарни правила, които трябва да се спазват. Ние за 6 години не сме допускали такова нещо“, заяви Павлова.

По думите й ситуацията е много тежка.

„В момента цари пълна вакханалия и се върнахме 10 години назад. Точно по време на тройната коалиция бяха спрени европейските пари за строеж на магистрали. Ние успяхме да изчистим името на АПИ. Този Стефан Гайтанджиев е работил в агенцията точно по времето на тройната коалиция“, разкри Павлова.

Преговорите между ГЕРБ и Патриотите продължават и тя е оптимист, че съгласие по програмата и политиките за пълен 4-годишен мандат ще бъде постигнато следващата седмица.

„Действията на служебния кабинет трябва да се прекратят максимално бързо, но по-важно е държавата да има стабилно управление. Колегите от Обединени патриоти са на същото мнение. Има още политики, по които не сме постигнали разбирателство – това са пенсиите, санирането, мажоритарният вот“, коментира още Лиляна Павлова.

„В момента стиковаме нашите програми и водим много добър диалог. Не мога да коментирам имена на министри. Рано е да говорим за това. Трябва да се разберем по програмите и секторните политики. Мисля, че напредваме. Говорим за мандат от 4 години на правителството“, обяви Павлова.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене