80 медици учредиха здравен синдикат в МБАЛ – Благоевград, искат стартова заплата 750 лв. за медсестри

80 здравни работници от благоевградската болница, сред тях лекари и медицински специалисти, учредиха синдикална организация. Начело на синдиката е избрана медицинската сестра от хирургично отделение Елена Тренкова, като определеният членски внос е  3,50 лв. месечно. Новото сдружение е създадено след като преди 3 години дейността на организацията към КНСБ е прекъсната. Членовете на синдиката вече са се срещнали с ръководния екип на МБАЛ – Благоевград.

Внесен е проект и предстои договаряне на Колективен трудов договор.

„При подписването на КТД  разговорът ще бъде труден, но очакваме да стигнем до споразумение”, каза регионалният лидер на КНСБ Емануил Манолов и поясни: „Ще настояваме за по-удачно разпределяне на бюджета на болницата, за съжаление има натрупани задължения през годините, но персоналът не е виновен. Не може сестра, която полага квалифициран труд и участва в операция, да получава основна заплата 580 лв., на този етап увеличението е само с 50 лв. Настояваме заплатата за млад лекар да е 930 лв., лекар с една специалност – 980 лв., с две специалности – 1000 лв., началник отделение – 1050 лв., и сестринска заплата – 750 лв., старша сестра – 810 лв.”, заключи синдикалният лидер.

„Информиран съм за синдикалната организация, инициатива за създаване може да предприеме всеки здравен работник, сдружаването е с оглед защита на техните права и интереси, не се притеснявам, ръководният екип спазваме трудовите и осигурителни права на работещите в болницата”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той уточни, че при проведения разговор представители на национално ниво са настоявали за по-високи заплати, на този етап след увеличението на сестринската заплата от януари допълнително повишение не е възможно. Млад лекар при постъпване на работа и специализация в болницата получава 900 лв.

Припомняме, че начело на  синдиката в МБАЛ – Благоевград дълги години бе специалистът УНГ д-р Чилев, който напусна болницата през 2010 година, след като бе назначен за директор на Здравната инспекция в Пиринско. След д-р Чилев лидер на синдикалната организация в болницата бе юристката Ваня Солачка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене