Арбен Мименов: Запазва се принципът за разпределение на преходната национална помощ за тютюна и през 2017 г.

Средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, ще се разпределят на досегашния принцип като сумата се намалява с 5%.

Това гласува днес Консултативният съвет по тютюна, който се проведе в сградата на Министерството на земеделието и храните, съобщи за ИНФОМРЕА кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който присъства на Консултативния съвет в качеството си на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България.

На съвета в МЗХ присъстваха и всички представители на браншовите организации в сектор „Тютюн“, които обединяват производители, преработватели и търговци.

Следващата седмица се очаква да се проведе Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който ще гласува общия бюджет на схемата, който е в размер на 89 403 639 лева. От тях 68 000 000 лева са за премиране на тютюна от сортовете „Басми“. До дни ще бъде издадена и заповедта с конкретните ставки по сортови групи, съобщи още Арбен Мименов.

Запазва се разделението на група „Басми“ на 3 подгрупи по произведено количество. До 1 тон цената е от 2,55 лв. за килограм, от 1 до 2 тона – 2,48 лв. за килограм, а за произведен тютюн над 2 тона – 1, 65 лева за килограм.

Приетият вариант е принципно идентичен с миналогодишния като подпомагането се намалява само с 5% на годишна база, обясни Мименов постигнатото споразумение на Консултативния съвет днес.

На Консултативния съвет членовете обсъдиха изкупната кампания на тютюна от реколта 2016 година и съпътстващите я затруднения. Представител на фирмата изкупвач, забавила част от плащанията, пое ангажимент да се погасят задълженията към тютюнопроизводителите до 31 май. Става въпрос за гръцката фирма „Михайлидис“, с която преди седмица Мименов постигна същото споразумение, придружено с необходимите гаранции.

По време на обсъждането на промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и обнародване на наредбите към него, бяха обсъдени възможности за улеснение на производителите. От бранша поискаха удължаване на срока за регистриране на тютюнопроизводителите до края на април, което също бе прието.

Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков заяви, че очаква средствата по преходната национална помощ за тютюн да бъдат изплатени до средата на април.

От МЗХ съобщиха, че по-рано днес земеделският министър от служебния кабинет, проф. Бозуков, се е срещнал с президента на Европейската организация на тютюнопреработвателите Доменико Кардинали и президента на Европейската организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, които са представили пред него идеята за учредяване на  Европейска междубраншова организация в сектор „Тютюн“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене