Последни избори без втора кабинка на Банско – докога ще обещават, без да изпълняват?

„Последна година без втора кабина“. Този възглас гърмеше на всички блокади, които общината и гражданите организираха последните няколко зими на входа на Банско. Тогава всички изглеждаха единни зад идеята първият ни зимен курорт най-сетне да получи развитие и облекчение. Построяването на втора кабина успя да обедини хора и от управляващите, и от опозицията. На крака им дойдоха Цветанов и Цачева. Борисов го обеща публично. Тогава. А днес?

Днес отново предстоят парламентарни избори. Кандидатските листи са пълни с всякакви екзотични имена, макар всички да знаят, че основните играчи в региона се броят на пръстите на едната ръка. Сега те са на ход. „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“, казваше Хайтов. Вероятно добре е знаел, че и в България обещаното не е като даденото.

Развитието на ски зоната Банско и Добринище е единственият голям проект, който бързо и трайно може да подобри икономиката в общината и да подобри живота на много от жителите й. Да й гарантира устойчивост за десетилетия. Тук няма защо да се набърква нито презастрояването, нито куцащият воден цикъл, нито политическият разпад, който е налице при някои партии. Те нямат общо с чакащата с години мега инвестиция, за която все още не се намира политик с топки, за да я реализира. Икономическото и социално оживление, което ще настъпи след построяването на втора кабинка, не може да се запълни алтернативно с фестивали, суджуци или рекламни снимки на администрацията с местни младежи. Кабинката е инвестиция за поколения напред.

В навечерието на важните парламентарни избори през март първата партия, прегърнала идеята за втора кабинка, е новата „Воля“ на Марешки. Ясно е, че традиционните за региона „ВМРО“ и „Бъдеще за община Банско“ подкрепят развитието на ски зоната. Въпросът е къде в уравнението са двата главни национални играчи?

Именно мълчанието на ГЕРБ и БСП по темата с кабинката е необяснимо, защото е чудесна тема, сервирана на тепсия. Червените представители в Общинския съвет няма как да продължават тихо да флиртуват с кмета без да опитат да извлекат политически дивидент от неслучващото се развитие на ски зоната през два почти последователни мандата на ГЕРБ. Дали ще се сетят сами или ще се наложи да им го напомнят от „Позитано“?

От друга страна за кмета Икономов е лесно да продължи досегашното си поведение на водач на идеята, подкрепяна според поредица социологии от над 80% от населението. Изглежда логично, ако приемем, че е бил честен в досегашното си поведение.

Вместо ясна подкрепа, последното интервю на спрягания за бъдещ депутат зам.-кмет Мацурев дава много уклончиви отговори по темата. Така и не става ясно защо втората кабинка и развитието на ски зоната не е включена в бъдещата програма за управление на ГЕРБ? Изглежда странно, имайки предвид богатия им вече политически опит и обещанието от самия Борисов. Дали заради търговския си нюх,един Марешки веднага схвана важността от развитието на ски зоната и побърза да го заяви сред приоритетите си. Не е късно да го сторят и големите играчи. Ски зона Банско е национално предизвикателство и всеки, отказал се от нейното развитие, рано или късно губи политическия слалом, защото се е разминал с реалностите в европейския свят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене