Без категория

Готови ли сме за зимата?

Заради многото читателски въпроси относно потготовката за задаващите се  снежните дни Топ Преса посети  управителят на „Биострой” Васил Бачев.

Г-н Бачев в началото на месец декември хората се питат дали сме готови за зимата. Има ли достатъчно сол, снегорини, хората готови ли са?

– Съгласно договора за зимното подържане на Благоевград, „Биострой” изготвя оперативен план, който се представя пред общината и се удобравя от кмета. Този оперативен план вече е представен в общината. Очакваме свеки момент да бъде върнат обратно при нас и да бъде отвърден. В него сме заложили 15 машини за работа при зимни условия. Пак казвам, че това са за нормални зимни условия. Тези машини включват челен   товарач т.н. фадромата, автогрийдер при необходимост, ако има някъде лед, машини които да ринат снега с лопати отзад, включват цистерни, които могат да разхвърлят луга. Лугата  е течност. Тя се слага в цистерните, които мият улиците. Тя е разтвор на NaCl (натриев хлорид). Тя се използва при температури до -5 градуса, не повече. Ние я използваме, когато е около 0.

-1 или -2 градуса когато вали сняг. Вместо да хабим солта, хвърляме луга. С нея е по-лесно и по-бързо става. Съгласно този оперативен план, ние тези машини сме ги приготвили. В този оперативен план сме заложили, че  ще доставим 100 тона луга и 100 тона сол на склад. Материялите ги има. Доставени са в базата на „Биострой”. Това са количества за първоначално започване на зимния сезон. Ние можем да доставим и повече, но ако не е необходмо…През лятото от топлините лугата изветрява, а солта се топи  и стават едни излишни разходи. Имаме включен договор  с фирма за доставка на тези материали. Всико това е минало през ЗОП закон за обществени поръчки. И в нея сме отбелязали, че 24 часа след нашата заявка филмата е длъжна да ни достави количеството сол или луга, което сме заявили. Към момента сме нямали проблеми с тази фирма. Ние вече ги тествахме. Заявихме луга и сол и бяха доставени на време.

Тоест блатоевгардчани трябва да са спокойни, готови сме за зима…

– С материали и техника сме готови, но да се молим  да бъде нормална зима. Ние сме имали случай в нашата практика валя над 50 часа сняг в Благоевград. Но тогава смея да трърдя, че независиво от големият сняг бяхме положили сол отдолу и се  спасихме да нямаме някакви  големи проблеми. Целта ни е да не се допусе задръстване на града, затваряне на града и най-вече ни е страх за поликлиниката, болницата, подходите дето си движи масовия автомобилен транспорт, автобусите. Сами разбирате, че надай Боже, ако е можем да оправим пътя до поликлиниката и до болницата и стане някое проишествие по това време, значи обричаме хората… При едно хвърляе на сол в града, говора при едни нормални снеговалежи, когато завали сняг ние метнем солта и след това минем и го изчистим се хрълят 10 – 12 тона сол. При едни 100 тона, ние правим сметка да имаме за поне 5 нормални снеговалежа.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене