Фирми от Сандански и Благоевград сред най-прогресиращите компании в бизнеса с текстил и облекло

Мара ГЕОРГИЕВА

Браншовата организа­ция на фирмите за текстил и облекло отчита ръст от 20% и на плащането в сектора през по­следната година и половина. По-добри­те финансови резул­тати идват от въз­ходящия износ на облекла (1.9 млрд. евро за 2015) и от пренасочване на фирмите към произ­водство на дрехи с по-висока добавена стойност и степен на сложност, довело до ръст на средната експортна цена (със 7.1% до 27 евро/кг за 2015). Това показват анализите на Българската асоциация на производите­лите на облекло и текстил (БАПИОТ). Браншовата орга­низация отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина. Дружествата в топ 20 на „Гепард“, произ­веждащи текстил, облекло и обувки, отбелязват ръст на продажбите между 31 и 212 процента през 2015 в срав­нение с предходната година. Само една от компаниите в таблицата отчита загуба.

ЛИДЕРИТЕ

Лидер в класацията за сектора е фирма Д.СА.Н. – гр. Сандански, на Цолакис Теодорос Атанасиос, която отчита близо 213% ръст на приходите през миналата година в сравнение с 2014. Името на компанията идва от първите букви на гръцкия собственик и членове на се­мейството му, обясниха от дружеството.

Д.СА.Н. шие по поръчка на възложители дамски дре­хи от трико – блузи, рокли, панталони и други, които продава на основен клиент в Гърция. Продукцията се предлага основно на пазара в южната ни съседка. През миналата година фирмата е закупила цех и е органи­зирала производство и в Благоевград. Скокът в при­ходите е резултат от ниска­та база за сравнение през 2014, когато Д.СА.Н. не е ра­ботила на пълен капацитет, коментираха от компанията. Гръцкият собственик има и друг бизнес в страната – още една шивашка фабрика, транспортна фирма, търго­вия със замразени храни и др.

С близо 192% ръст на при­ходите „България Текс“ – Ка­занлък, заема второ място в топ 20 за сектора. Компани­ята се занимава с дистрибу­ция и експорт на продукци­ята на друго предприятие в града – „Бългapия K“, в което е основен акционер. „Бъл­гария Текс“ е сред големите износители на широка гама от конци и прежди за ръчно плетиво, както и на хавлие­ни изделия.

„Каро-06“ – с. Жълтуша, Кърджали, е трета в топ 20 с ръст на при­ходите от 166.5% за 2015 г. Скокът е резул­тат от изпълнението на договори, сключе­ни през 2014 г., обяс­ни собственичката на фирмата Екатерина Тодорова. През про­летта на 2014 „Каро-06“ и „Трансконфекси­он“ (с мажоритарен собственик Ролан Ноел Тугайер, в коя­то Тодорова има 10% дял и която се под­режда на 8-а позиция в класацията) спече­лиха пореден търг на френското министер­ство на отбраната на стойност 14.2 млн. евро. От години две­те предприятия шият униформи за чуж­дестранни клиенти, с което осигуряват по­стоянна работа на близо 80 души. Освен това възлагат на подизпълнители част от поръчките, с което захран­ват с работа минимум 10 други фирми, уточни Екате­рина Тодорова.

Фабриката за реактивно бобинно багрене на памуч­ни прежди „Евротекстил“ в Сливен (4-о място) е с бли­зък до третата в класацията резултат (над 159% ръст на приходите). Компанията е създадена и работи от 2014 г. Съдружници са Димитър Пенчев Гочев и Андрей Кръс­тев Христов, които през юни тази година са купили дяло­вете на турския собственик Шукрю Чолак, става ясно от информация в Търговския регистър. По данни на дру­жеството то е с 8 тона капа­цитет на ден ипродава в ЕС, Турция, Сърбия, Босна и Хер­цеговина, Украйна, Русия, а негови клиенти са фирми от текстилния, чорапения, обувния бранш.

МЕЖДУ 50% И 100% СКОК

Осем фирми в топ 20 са със скок на приходите от продажби между 50% и 100% през 2015 в сравнение с предходната година. Пло­вдивската „Глория-2001“ се придвижва от 16-а на 5-а позиция в класацията за сектора. Компанията е съз­дадена през 1992 г. и започ­ва дейността си като произ­водител на спално бельо за хотели. По-късно разширява периметъра и асортимента си и днес предлага цялост­ни решения за текстилното обзавеждане на дома и хо­тела – от проектирането до изработката. Собственици са Цветана Кавказова, Илчо Кавказов и Събин Кавказов. Търговските марки на дру­жеството са Gloria и Senso (за дамска мода). Компани­ята произвежда и работни облекла, както и матраци. По данни на дружеството от 2010 г. то притежава лиценз от Advansa GmbH (предишно име – DuPont GmbH) и има право да произвежда юрга­ни, възглавници и матраци, носещи етикета Dacron.

Лидерът в миналого­дишната класация – „Арас текстил“ – Харманли, отново отбелязва ръст – този път от 74%. Мажоритарен собстве­ник на семейната компания е Мехмет Алкан. Дружество­то е в бранша от 2001 г. и произвежда спално бельо, олекотени завивки, възглав­ници и други, които продава в Турция и ЕС.

Облекло, бельо и аксесо­ари произвежда и седмата в топ 20 – „Г анд А текстил“ – гр. Сандански. Предишното име на фирмата е „Дани текстил“. Едноличен собственик на капитала е Светослав Дра­гомиров Христов.

„Сантинелли 2007“ – Пло­вдив (9), е най-голямата фирма за производство на класически мъжки костю­ми в Южна България, твър­дят от компанията. Заетите във фирмата през 2015 са 651. Производствената й дейност започва от 2002 г. По данни на дружеството то има капацитет от 800 костю­ма на ден и работи по поръч­ка за Versace, Nordal, Hugo James, Magee и др.

Експорт на дамски облек­ла – панталони, поли, сака и блузи, извършва бургаската фирма „Линекс“, която е на 10-а позиция. Съдружници в компанията са Димитър Ви­чев Вичев и Вичо Димитров Вичев.

„Викторс 11“ – Плевен, коя­то шие облекла за европей­ския пазар, е на 11-о място в класацията с близо 66% ръст на приходите. Миналата го­дина фабриката се премести в модерна собствена сграда, оборудвана с нови специа­лизирани машини и технологии. Едноличен собственик на капитала е Христина Ва­лериева Вълчева.

С почти 52% ръст на прихо­дите за 2015 фирма „Пирос“ – гр. Сандански, е 12-а в топ 20. Компанията е основана през 1990 г. и е специали­зирана в изработването на дамски и мъжки облекла от трикотаж и комбинация от трикотаж и текстил. Произ­водствената й гама включва блузи, рокли, поли, ризи и др. Значителна част от про­дукцията е предназначена за износ в страни от ЕС. По данни на дружеството то произвежда над 3 млн. из­делия годишно, разполага с 2100 кв.м производствени площи и има над 150 парт­ньора, сред които El Corte Ingles – Испания, S’Oliver, Rabe, Otto и Klingel – Герма­ния, Tara Jarmon – Франция. Съдружници са Володя Ми­ланов Стоянов, Цветанка Кирилова Стоянова и ЕТ „Не­вена стил – Володя Стоянов“.

С РЪСТ МЕЖДУ 30% И 50%

Осем компании в топ 20 за сектора отчитат 30% и 50% ръст на приходите през 2015 в сравнение с предходната година.

С почти 49% скок на при­ходи шивашката „Марирен фешън“ – Благоевград, заема 13-а позиция. Компанията е собственост на Георгиос Ги­умблиакис.

В класацията влизат и две фабрики от обувния бранш. „Бари КБК груп“ – Пещера (14), е специализирана в проектиране и производ­ство на луксозни обувки от естествени материали. Раз­полага със съвременно тех­нологично оборудване и ра­боти по поръчка на клиенти. Съдружници са Благовест Георгиев Брациклиев и Ди­митър Светославов Костов.

„А. М. Шуус“ ЕООД – Дуп­ница (16), също е специали­зирано в ушиване, кроене и монтиране на обувки. Това е единственото предприя­тие в топ 20, което отчита загуба за 2015 г., макар да е с почти 38% ръст на приходите. Едно­личен собственик на капитала е Джовани Габриели, който пре­ди това притежаваше фирма „Еврошуус“. През август минала­та година работни­ците от „А. М. Шуус“ протестираха заради забавяне на заплати­те.

Русенската фирма „Топ мен“ – произво­дител на мъжките об­лекла „Ричмарт“, е на 15-о място в класаци­ята. Компанията за­почва своята дейност през 2000 г. и за раз­витието си използва консултанти от Бъл­гария, Германия, Холандия, САЩ. По данни на управите­ля Мартин Йорданов друже­ството произвежда 200 хил. мъжки костюма годишно за водещи европейски модни марки. Освен това русен­ската компания се специа­лизира в изработване на костюми по поръчка (Made to measure). „Съчетаването на индивидуалните предпо­читания с възможностите на индустриалното произ­водство позволява цената да бъде конкурентна и дос­тъпна“, обяснява Йорданов. И уточнява, че „Ричмарт“ месечно изработва около 1000 костюма за български и чуждестранни клиенти.

В класацията влиза още една русенска фирма – „БТБ България“ (17). Основана е през 1998 г. от германеца Ахим Байерл, който е ос­новен акционер заедно с Калинка Петкова Кирова. Предлага цялостен цикъл на създаване и производ­ство на дамско облекло – от развитие на продукта, през доставка на материали до същинско производство и логистика. „БТБ България“ притежава производствено предприятие, три дъщер­ни фирми и дава работа на десетки подизпълнители в страната, които са подчине­ни на единен мениджмънт по качеството. Има собст­вен екип от дизайнери.

Облекло произвежда и „Бдинтекс“ – Видин (18), коя­то е създадена през март 2002 г., за да участва в про­цедура за приватизацията на общинското предприятие „Свежест“. Собственост е на Пламен Милчев Каменов и работи за големи европей­ски клиенти. Единствената в топ 20 фирма за дамски чорапи и чорапогащи – „А и Т -2004“ – София, се подрежда на 19-о място в таблицата. Създадена е през 2004 г. и притежава марките „Сенси“, „Перла“ и „Табу“. Едноличен собственик на капитала е Христинка Тенева Стоянова.

Плевенската компания „КНМ текстил“ завърш­ва класацията за сектора. Фирмата е създадена в на­чалото на 2011 г. като дъ­щерна и наследник на Hygor – френски производител с повече от 25 години опит в текстилния сектор. Двамата съсобственици – испанецът Мануел Хосе Франциско Агу­до и французинът Грегоар Крикор Йълдъръм, премест­ват бизнеса си от Париж из­цяло в Плевен. Компанията е специализирана в произ­водство на машинно плете­ни класически пуловери, жи­летки и други изделия във високия ценови сегмент, предназначени главно за износ. Основната й дейност е на готова продукция за френската Aaron с между­народно разпознаваемия бранд American Vintage. „КНМ текстил“ работи и за други известни марки като La Redoute, Armorlux, Armand Thiery, които продават в цял свят.

Тази година дружеството приключи строителството на нова производствена база, административна сгра­да и склад с обща разгъната площ над 4000 кв.м. Компле­ксът, чието изграждане за­почна през 2014 г., е на стой­ност 2.1 млн. евро, от които 400 хил. са за оборудване. Средствата са осигурени по линия на европейската ини­циатива за устойчиво град­ско развитие JESSICA чрез регионалния фонд и от SG Експресбанк.­

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене