Става страшно! Вече 17 заразени ромчета с хепатит А в гърменското гето Кремиковци

„До днес сме установили и лекуваме 17 деца заразени с хепатит А от квартал Кремиковци в Гърмен“. Това заяви д-р Веселка Момчева, завеждащ дирекция в Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Благоевград.

„След като до нас дойдоха първите сигнали за заразени деца от хепатит веднага направихме среща с кмета на община Гърмен Минка Капитанова, като назначихме предписания, които задължително общината трябва да реализира. Прави се всяка седмица дезинфекция във всички постройки на махалата, редовно се мие улицата, на която се събират голяма група хора, назначихме да бъдат изследвани всички деца за хепатит А“, допълни д-р Момчева.

 

Специалисти от РЗИ са провели срещи и с директорите на училището и детската градина в Гърмен, в които досега има по едно заразено дете от махалата.  Предписания са назначени и там, защото те са били контактни с другите деца. Според РЗИ има вероятност да са заразени още деца – инкубационния период на болестта е 45 дни.

Епидемията в циганското гето плъзна преди около 2 месеца и това даде основание на местното население в Гърмен отново да възобнови протестите с искане незаконната махала да бъде съборена, а циганите разселени.

„Хигиенните условия в гетото са ужасяващи.Няма течаща вода, няма нормални тоалетни. За бани да не говорим“, твърди Иван Кременлиев, един от организаторите на протеста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене