Осъдиха болницата в Петрич за неплатени лекарства

Изправената пред фалит МБАЛ „Рокфелер” в Петрич бе осъдена от частна фирма за доставени, но неплатени лекарства. Столичното дружество, което търгува на едро с лекарствени продукти и медицински консумативи, е в дългогодишни търговски отношения с лечебното заведение.

То извършвало периодични доставки на лабораторни реактиви и медицински консумативи за нуждите на болницата на цена, платима при условията на отложено плащане от 30 календарни дни, считано от издаване на фактурата. В периода от август 2012 г. до април 2013 г., както и през месец декември 2015 г., са осигурени на здравното заведение доставки на „Тропин т кардиак ридер 10 т“ на стойност 1380 лв. На основание сключен между страните неформален договор за периодични доставки на медицински и лабораторни консумативи ищецът доставил на ответника и „ABOQUICK тест за ТРОПОНИН Т” на стойност 110.00 лева.

Съдът в южния град осъди болницата да плати столичната фирма сумата от 1380.00 лева, ведно със законната лихва, както и 421.29 лв. обезщетение за забавено плащане на главницата от 1380.00 лева. Лечебницата трябва да плати още 110 лева неплатена цена/главница, ведно със законната лихва върху главницата и 6.03 лева обезщетение за забавеното плащане на главницата. МБАЛ трябва да възстанови и съдебните разноски на фирмата в размер на 647.00 лева.

Заради тежкото финансово състояние на болницата градоначалникът на Петрич Димитър Бръчков предложи тя временно да стане филиал на санданската МБАЛ „Свети Врач” ЕООД. Съветниците, макар и формално, трябва да вземат решение за „отдаване под наем” на санданската болница на част от сграден фонд, помощно и медицинско оборудване в Петрич, каквито са юридическите изисквания. Това няма да промени практически дейността на лечебното заведение, както и ръководството, което остава. Целта е петричката болница да бъде спасена от запор на сметките.

Анализът за последните 10 години показва прогресивно нарастване на субсидията от община Петрич към МБАЛ „Рокфелер” за текуща дейност. Същото важи и за стойността на опростените вземания за храна. Въпреки това подпомагане от страна на кметството болницата бележи спад в основните си  финансови  показатели, за да се стигне до загуба от дейността през 2015 г. в размер на 1 300 000 лв. Общинските съветници в Сандански ще имат последната дума дали ще се постигне сливането на двете болници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене