Епидемия от хепатит А в гърменското гето Кремиковци

„В гетото Кремиковци се разраства заразата от хепатит А“. Това каза днес Иван Кременлиев, един от водачите на протестите в община Гърмен.

„До вчера установените и хоспитализирани деца от циганското гето над село Марчево вече са 12. Вероятно до края на седмицата ще станат поне 20. Родителите от детската градина и училището сериозно са притеснени и вероятно няма да пускат децата си на училище.  Отдавна сигнализираме на кметицата Минка Капитанова, че опасността от подобна епидемия е неизбежна. Горе в махалата няма нито вода, нито тоалетни, а гетото не само, че не намалява а се разраства“, каза Кременлиев.

 

Кметът на Марчево Розен Марчев го допълни:

„Два пъти Общинския съвет отхвърля нашето законно внесено искане за провеждане на референдум с един единствен въпрос: “Искате ли да се изготвя Подробен устройствен план /ПУБ/ в циганската махала?”. Внесли сме жалба в Административния съд, както жалба внесе и Областната управа на Благоевград срещу отказа за провеждането на референдум. Делото е насрочено за 16 декември. Ако проблемът с незаконните постройки в гетото не се разреши има голяма вероятност след 16 декември напрежението в Гърмен и Марчево да ескалира“

 

Кременлиев допълни още, че в намиращото се само на 5 км от Гърмен село Дъбница се оформя и разраства друго циганско гето.

„Оторизираните държавни органи трябва незабавно и радикално да се намесят, защото това е сериозен проблем, който касае цяла България“, допълни водачът на протестите в Гърмен.

 

Припомняме, че в края на месец май миналата година избухна конфликт, който прерасна в ръкопашен бой между цигани от незаконния квартал Кремиковци и жители на община Гърмен. Близо 18 месеца населението на общината се бунтува срещу несъстоятелното съжителство с близо над 1000-та незаконно живущи в гетото. Кражбите по къщите на хората, както и кражбите на реколтата от градини и лозя не са преставали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене