Уволняват горския стражар Алексей Кутрев, допуснал незакона сеч в ДЛС „Дикчан“

Горският стражар от ДЛС „Дикчан“ Алексей Кутрев, допуснал незаконна сеч на територията на ловното стопанство, ще бъде уволнен, научи ИНФОМРЕЖА.

Нарушението е установено вчера при съвместна проверка на Югозападното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите в Благоевград. Управата на горското предприятие в Сатовча е реагирала светкавично и още от днес на мястото на Алексей Кутрев е назначен Цветан Заимов – досегашен служител в горска охрана, а незаконно добитата дървесина е маркирана с червена боя.

Веднага след проверката провинилият се горски стражар е излязъл в отпуск. По тази причина заповедта му за уволнение ще бъде връчена в първия работен ден след изтичането на отпуска му, коментираха от ръководството на ДЛС „Дикчан“.

От ловното стопанство в Сатовча са категорични, че от близо два месеца осъществяваният контрол е завишен заради разрешението, извоювано от ДПС за свободен добив на дърва за огрев с личен превоз от населението. Целта бе да се предотврати чакането хората да се сдобият с топло преди да са паднали снеговете в балкана.

За същия период контролните органи от ДЛС „Дикчан“ са съставили рекордния брой от 55 акта за констатирани подобни нарушения. След въпросното разрешение добивът на дърва за огрев от населението на територията на сатовчанското стопанство се извършва в 420 обекта и назначените за случая контрольори не успяват да осъществяват пълен контрол върху стотиците обекти.

Затова по време на кампанията се разчита и на горските стражари, отговарящи за съответните участъци и обекти, какъвто е и случаят с установената незаконна сеч в обекта на Алексей Кутрев.

При вчерашната проверка в обекта на Кутрев са установени 71 незаконно отрязани едроразмерни дървета от бял бор, разкроени като дърва за огрев. Проверката е извършена след сигнал от неправителствена екоорганизация и в присъствието на нейни представители, съобщиха от пресцентъра на ЮЗДП.

Нарушението е констатирано в дърводобивен обект с редовно издадено позволително за сеч, от който местното население може да си добие самостоятелно дърва на по-ниски цени.

Обемът на добитата дървесина е общо 36 плътни куб. метра, от които 32 куб. метра – строителна, и 4 куб. метра – дърва за огрев. Немаркираните и отсечени дървета са транспортирани до съседните населени места с превозни билети, издадени от горския надзирател  Алексей Кутрев.

Предстои РДГ-Благоевград да състави акт за административно нарушение за неупражнен контрол и нарушение на Закона за горите.

ЮЗДП вече е изискало писмени обяснения от виновните длъжностни лица, на които ще бъдат наложени дисциплинарни наказания по Кодекса на труда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене