Патриот и в костюма си! Шефът на ФФ „Гайтан“ от с. Първомай Йордан Николов носи костюмс българския трибагреник, подарен му от русенска фирма за заслуги

Валентин ГЕРЧЕВ
Йордан Николов, един от основателите на фолклорна формация „Гайтан“ от петричкото село Първомай, се изфука със сако с българския трибагреник. То му е подарено от представители на русенска модна къща, която го харесала при едно от представленията му. Данчо, както е познат за повечето си приятели, не може да повярва на късмета си – някой, когото не познава въобще, да му подари такъв подарък. „Дори не съм виждал никой от тази фирма. Пратили са сакото с ушит трибагреник от вътрешната му страна, без дори да ми знаят мерките“, каза именитият петрички танцьор. Той се шегува, че този, който го е преценил физически, е имал наистина набито око, защото сакото, с което го облекли, му станало от раз.
Атрактивното сако обаче е символ, с който днес Йордан е познат на повечето си съграждани. Той не го сваля никога, когато е на делова среща, и с него символизира значението на патриотичното си мислене, какъвто всъщност е той и убежденията му, казват в негова защита приятелите му от Петрич.
Историята със сакото с трибагреника тръгва от едно негово турне с трупата му в София. Там незнайно откъде го забелязали от русенската фирма, която е специализирана в шиене на модни мъжки аксесоари. Не след дълго време му позвънял телефона. На него мил женски глас му съобщил, че от фирмата му готвели изненада. След този разговор му било интересно в какво ще се състои изненадата, която му готвят от далечно Русе. Данчо останал като гръмнат от получения подарък. Той не очаквал, че в пакета, завит много добре, ще намери сако с ушит трибагреник от вътрешната му страна. Затова днес той с гордост го носи навсякъде и се фука с нестандартния си костюм и не спира да го хвали пред приятелите си, изтъквайки качествата му като материя и здравина, предадени му от неговите производители в гр. Русе.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене