Без категория

Дипломати, лекари и юристи бягат на село за Нова година

Дипломати, лекари и юристи предпочитат селото за Нова година. Това коментира пред „Агрозона” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма.

Няколко са групите, които практикуват туризъм в къщи за гости – от една страна това е българското дипломатическо тяло – дипломати, техните семейства и приятели, както и чужденци, които са на работа за по- продължително време в страната ни. „Те имат свои любими места и ги разпространяват помежду си – споделят доброто обслужване в къщите за гости и малките семейни хотели, особено в планинските райони и Подбалкана”. Младите хора и студентите предпочитат да наемат вили и къщи за гости по празниците, за да могат да се съберат по- големи компании.

Това от друга страна е и по- икономично, допълни Драганов. Когато къщите за гости се ползват от повече хора, специално вили, тяхната цена се движи около 500- 600 лв. общо за нощувка. Тенденцията обаче е колкото повече хора наемат съоръжението, толкова повече и да пада цената. По принцип една вила предлага места за над 10 човека от една компания. Средната цена на този тип наемане се движи между 35- 45 лв. на човек. Понякога обаче нощувката може да падне и до 15 лв. Все още местата за селските къщи не са напълно заети, каза Румен Драганов.

Това е така, защото се наблюдава голямо предлагане, а в повечето случаи собствениците са гъвкави и отпускат допълнителни места. „Характерно за този продукт обаче е, че неговите любители, които са добре запознати с продуктите, резервират близо година по- рано. Примерно тези, които са изкарали много добре новогодишните празници, автоматично молят домакините да ги имат в предвид и за следващата година”. Плюсът на подобна почивка е индивидуалността. Всяка една къща има свой облик – не само като архитектура, но и като ландшафт, начин на обслужване. Обикновено домакините приготвят много вкусни и различни от обичайните закуски и ястия на бавен огън, които се харесват много на туристите.

Това е разнообразие, в което туристите виждат непосредствено живота в малки населени места и отдалечени райони , различни от стандартизираната хотелска атмосфера и среда. Не на последно място по този начин повече хора могат да бъдат на едно място заедно.„Една част от „новите” българи, които са свързани с престижни професии – архитекти, лекари, юристи, журналисти, IT специалисти – имат специфичен подбор на автентични каменни къщи в различни места с уникална храна и желаят да ги покажат на семействата си, на свои близки, приятели и колеги”.

Има нещо като мода този тип хора да водят и препоръчват селските къщи, допълва председателят на Института за анализи и оценка в туризма . Сред проблемите на подобен тип наемане е липсата на достатъчно информация, която да даде по- точна информация за самото място на настаняване. В много случаи то е представено във вид, който е много по- актрактивен от това, което се вижда в обявата. Друг недостатък е и че домакините често не знаят кой ги посещава. В доста случаи те са разочаровани от по- шумни и невъздържани компании. В България все още я няма практиката при наемането на къща наемодателите да изискват описания на наемателите, повече информация за тях и т.н. Румен Драганов коментира и какви ще са тенденциите за посрещането на новата. „Ще се запази практиката празника да се посреща извън дома. Много семейства и компании предпочитат да посетят различни краища на България, главно ползвайки семейни хотели, къщи за гости и хотели, предлагащи балнео и СПА услуги и различни спортове.

Предпочитаните дестинации са тези, които разполагат с даден вид зона за СПА – Велинград, Хисаря, Сандански, Кюстендил, Поморие. Когато става въпрос за планински туризъм най- големите центрове са Банско, Боровец, Пампорово и различните курорти в Централен Балкан. Общо около 32 са зимните ски курорти, които предлагат възможност за практикуване на ски и сноуборд в страната. Извън нашата страна около Нова година се ходи най- вече в съседните страни – Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Румъния. От европейските страни, нашенци избират тези с голяма българска диаспора – Германия, Испания и Италия. Като по- екзотични се търсят по- топлите дестинации – Дубай, Тайланд, Индонезия и Карибския басейн.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене