Швейцарското WWF подема кампания против Банско

Както всяка година, така и тази, когато наближава началото на зимния туристически сезон, еколозите започват отново масирана негативна кампания против Банско. Сега освен обичайните НПОта от „Коалиция за да остане природа в България“ се включва и българският клон на швейцарската офшорка WWF, ръководен от Веселина Къвръкова, жената на Тома Белев.

Колкото признанието, че Банско е световно известен летен и зимен туристически център е по-голямо, толкова Зелените стават по-яростни и агресивни в желанието си да дискредитират града и страната. Последната машинация, която са измислили е да подлъжат хората да участват в подписка, с която искат Пирин да бъде спасен от някаква мнима опасност, надвиснала над планината. Защото в България, цялото общество знае, че еколозите работят само за пари и усвояване на еврофондове, зелените са решили да направят подписката световна, разчитайки че техни съмишленици в Европа и света ще се включат в нея. В последствие ще отчетат, че едва ли не целия свят се е загрижил да спасява Пирин.

Такава кампания се опитаха да направят и лятото, когато беше сесията на ЮНЕСКО в Истанбул. Там техните представители извършиха нещо изключително позорно и антибългарско като настояваха Пирин да бъде включен в застрашените обекти към ЮНЕСКО. Разбира се, това не се случи, защото няма никакви предпоставки и екологични заплахи нито за Пирин, нито за която и да е българска планина.

Конкретният повод за сегашното им озлобление е фактът, че в Брюксел, в Европейския Парламент бе връчен призът „Банско, европейски град на спорта- 2017г.“ Това е огромно признание от страна на журито на „Спортната асоциация на европейските столици и градове“, което в силна конкуренция определи Банско. Мотивите за тази авторитетна награда са, че един малък български град е успял да реализира такава спортна инфраструктура, съчетана с опазване на природата, която е непосилна дори за големи европейски столици и градове.

Всяка една добра дума или признание, свързано със зимен туризъм и ски спорт, докарва родните еколози до истинска истерия. Те дори не се посвениха да използват за целите си и такова голямо бедствие като наводнението преди няколко дни в Банско. Вместо, както всички нормални хора, да покажат едно елементарно човешко състрадание, те не го направиха. Напротив техните активисти по форумите ехидничеха, обиждаха и се подиграваха на жителите на Банско и региона, дори някои от тях съжаляваха, че потопът не е отнесъл къщите в Банско. И за това им поведение си има обяснение. Явно парите от Швейцария са далеч по-важни за тях.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене