Къде да се разходим из Като Неврокопи?

 В граничната област Нев­рокоп, северна Гърция, ще откриете множество красиви малки селца, където можете да се насладите на красивата природа и гостоприемството на местните жители. Със си­гурност ще ви впечатли едно посещение в селищата Паго­нери и Перитори (на българ­ски Черешово и Старчища), които са обявени за тради­ционни и защитени.

Община Като Неврокопи (на български Зърнево), об­ласт Драма, ( http://bit.ly/ Katw_Nevrokopi), е най-голя­мата община в цяла Гърция със своите 17 секции. Тук може да се практикува тури­зъм през всички сезони на година­та. Това е едно особено краси­во гра­нично кътче в севе­роиз­точната част на Гърция, с жители, които успяват да съхранят неговата красота, тра­диции и спо­кой­ното еже­дне­вие на жи­вота, далеч от го­лемия град.

Цялата област Неврокоп може да бъде наречена „па­метник на природата”, тъй като е заобиколена от високи възвишения, с богата флора и фауна. Освен това е извест­на с полярния си студ, като температурите през зимата падат до минус 20 градуса.

В центъра на областта се извисява планината Фалакро (на български Боздаг), една от най-големите планини в Гърция, откъдето се вижда съседна България.

Туристическата инфра­структура в Неврокоп отго­варя на нуждите на региона, и разбира се има много перс­пективи за развитие.

В цялата област ще на­мерите хотели и стаи под наем от всички катего­рии.

В областта Неврокоп можете да посетите мно­жество малки красиви селца – Волак (много близо до ски центъра Фалакро), Гранитис (на български Руждене), Па­гонери, Перитори, Лива­даки (на български Лива­дища), Делта, Катафито (на български Каракьой), всички села в областта са прекрасни места за отдих.

Заслужава да се посе­тят двете защитени сели­ща Пагонери и Перитори. Първото се намира на 672 метра надморска ви­сочина, на североизток от Като Неврокопи. Не­говите извори с ледена вода, откъдето селото е взело гръцкото си наз­вание (пагос на гръцки означава лед, а неро – вода), внушителната кам­банария на изградения от

 камък храм „Успение Богоро­дично”, покритият с камен­ни плочи площад, къщите с чардаци, живописните тесни улички, събуждат спомени от отминали времена.

От другата страна на Като Неврокопи, на югозапад, на 585 метра надморска висо­чина се намира село Перито­ри. В миналото е било едно от главните села в региона, с активна икономическа и обществена дейност. Там се намира трикорабната бази­лика с дървен покрив „Све­ти Никола”, от 1835, може би най-старият датиран подо­бен паметник.

Перитори и днес развива разнообразна икономиче­ска, културна и спортна дей­ност. Там можете да посети­те цеховете за опаковане на картофи, където ще видите как става опаковането и раз­пространението в големите градове из цялата страна на прочутите картофи от облас­тта.

ИНТЕРЕСНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛ­НОСТИ В РАЙОНА:

Ски центърът Фалакро (www.falakro.gr) е известен представител на гръцкия зи­мен и не само туризъм. Това е един от най-добрите зимни курорти на Гърция, с 21 уни­кални естествени писти с обща дължина 17 километра и различна степен на труд­ност. Разполага с три хижи и различни видо­ве лифтове.

Планината Фалакро обаче е подходяща за посещение не само през зи­мата, тъй като е известна като «планината на цветята» или като «ботани­ческия рай на Балканите» за­ради богатата си флора. Подходяща е за походи, катерене и алпини­зъм. Екологичната стойност на планината Фалакро е при­зната чрез включването й в „Натура 2000”.

Село Охиро (на български Елес), на 40 километра от Драма, също си за­служава да се посети, тъй като е известно с прочута­та линия укрепле­ния от Втората Световна война, и героичната съпротива на малцината гръцки войни­ци срещу германските вой­ски през април 1941.

На възвишението близо до Охиро се намира непре­вземаемата крепост Лисе, с подземните си подобни на лабиринт галерии и малкия музей, който може да посетите на 6 април или първата неделя на същия месец, когато отваря врати за посетители по по­вод годишните чествания. В ос­таналото време мястото е отво­рено предимно за организира­ни посещения, след съгласува­не с военните власти.

Още едно пре­красно място, което съчетава планини и гори, е районът около изкуственото езеро Левкоги­он (на български Белотинско езеро), което се използва за напояване на всички земе­делски площи в областта, а едновременно с това е място за отмора, където можете да хапнете, да ловите риба или дивеч.

Освен това можете да си направите една екскурзия до митичната река Места, или при притока Деспатис (на български река Доспат), кой­то се намира сред потънала в зеленина гора.

Допълнителна информа­ция за Като Неврокопи и околните села можете да откриете на сайта: www.nevrokopi.gr/ .

Можете да избе­рете къде да отсед­нете и къде да хап­нете сред фирмите от сайтовете: www.nevrokopi.gr/diamo­ni_fagito.html и http://www.drama.gr/index­en.php.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене