Неврокопско семейство за пример

 Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъ­деще близо до планината.

Ето какво разказва собственикът на новопос­троеното жилище, Дачо Ми­рянов, за новия живот, далеч от шума на града:

„Със съ­пругата ми предпоче­тохме да построим къща по наш вкус, а не да пре­устроява­ме вече ре­ализирана. Новият ни дом пред­ставлява сглобяема дървена къща в американ­ски стил – нещо, което не е много познато за нашите ге­ографски ширини.

Имаме повече открити пространства, неограничени от стени и врати помещения. Така сме организирали таванската част, която е изцяло обитаема, прос­торна и няма никакви ограждения, за да можем да усетим максимално комфорта от широтата.“

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВ­НОСТ

„Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дър­вото, а благодарение на комбинацията от различ­ни възобновяеми източ­ници си гарантираме ико­номия от електричество и разходи за отопление.

Например, камината на дърва, която, освен че се вписва много приятно в интериора и внася чув­ство за семеен уют, отоп­лява къщата през зимата, посредством серпентина, а през лятото ползваме енергията от слънчеви колектори, които инста­лирахме на покрива.

Не на последно място принос към поддържането на здравословен вътрешен климат имат инстали­раните в къщата 5 покривни прозореца VELUX.“­

ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА И ЧИСТ ВЪЗДУХ С VELUX

„След поставянето им тава­нът ни се промени изцяло и стана любимо място вкъщи. Винаги съм мечтал за такова. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с ми­слите си, излегнат на спалня­та, съзерцавайки небето през покривния прозо­рец над мен.

По план бяхме заложили само 2 прозореца, но впоследствие толкова много ни хареса как се промени обста­новката, че реши­хме да сложим още няколко, включително и на покрива на зимната градина.

Избрахме та­кива с дървена дограма и се вписаха чудесно в естествения дървен интериор на къщата. Това се забелязва най-вече в зим­ната градина, където дървените греди от интериора са съчетани с по­кривен прозорец с дървена дограма. Получи се наистина много добре и придаде ав­тентичен стил на тази част от къщата.

Покривните прозорци ни спестяват електроенергия, защото с тях улавяме цяла­та дневна светлина и много по-рядко ползваме изкуст­вено осветление и се под­държат много лесно. Имат възможност да се обръщат и в двете посоки и без много усилия се почистват от всич­ки страни.“

ПОЛЕЗНИТЕ АКСЕСОАРИ

„Аксесоарите са полезно допълнение и вършат чудес­на работа. Също толкова лес­но се управляват вътрешните щори и външния сенник – бук­вално с едно движение се по­ставят и откачат.

Оборудвали сме почти всички покривни прозор­ци с външни сенници и за­тъмнителни щори.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене