Ситуацията в Банско се нормализира

Ако не вали, бедственото положение ще бъде отменено днес по обяд

Ситуацията в Банско се нормализира. Вчера там беше обявено бедствено положение, след като р. Глазне преля и отнесе два моста – един в курортния град и друг извън него. Пострадаха и две заведения. Пътят за Якоруда също беше отнесен от водата.

Днес ситуацията е по-спокойна, защото дъждът е спря да вали късно снощи. Река Глазне започна да снижава нивото си и вече не застрашава града.

Цяла нощ аварийни екипи следиха нивото на реката, за да реагират в случай, че излезе от коритото си. Критичен остава и участъкът, където се събират реките Бъндеришка и Дамянишка.

Щетите, нанесени от водата, тепърва ще се оценяват.

„1/3 от ски пътя е превърнат в речно корито. Имаме един напълно разрушен мост и един частично. Две заведения също бяха наводнени, надявам се да имат застраховка. Mостовете ще бъдат възстановени в най-кратки срокове.

Едно от решенията е стената да бъде удължена. Има готови проекти, трябва да се потърси финансиране и по оперативни програми и целево, каза кметът на Банско Георги Икономов.

Той допълни, че изградената преди години подпорна стена на реката е единственото нещо, което е спасило града от по-голяма трагедия.

По всяка вероятност бедственото положение ще бъде отменено днес по обяд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене