Днес е Архангелова задушница

Днес е църковният празник Архангелова (мъжка) задушница. Тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Наричана е още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хлябът и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На този ден се организират ритуали в памет на загиналите български воини, като началото е поставено през 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. През 1992 година Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните я възстановяват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене