Жесток удар срещу петрички милионер! Собственикът на първата ферма за щрауси в региона Ив. Солаков губи цялото си имущество за 5 391 990 лв.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели дело за отнемане на имущество с цена на иска в размер на 5 391 990 лв. срещу петричанина Иван Солаков. Процедурата срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност въз основа на присъда за незаконна хазартна дейност. Това е най-голямото отнемане в историята на КОНПИ.

Според издаденият изпълнителен лист, от Солаков и семейството му се отнемат дискотека с кафене и механа в Обзор с цялото й оборудване, ферма за щрауси край Петрич с цялото й оборудване, още два недвижими имота в Петрич, моторна лодка, леки и товарни автомобили.

Въпреки съдебното решение, че на отнемане в полза на държава подлежат и 7 лопатари (4 елена и 3 кошути), още през 2010 г. те не са били намерени на място при опита на инспекторите на КОНПИ да ги изземат и дадат за пазене в зоопарка в Благоевград.

Дискотеката на Солаков „Space club” в Обзор бе предложена за публична продан още преди години. Нощното заведение, което бе хит в морския курорт бе оценено на 1. 1 милиона лева. Обект на конфискация е и – малкото семейно хотелче, строено с пари по европейска програма САПАРД.

Иван Солаков стана известен още през 2003 г., когато отвори в района на петричкото село Старчево модерна семейна ферма за щрауси по европейските стандарти – „Голямата птица“, също финансирана със средства от Държавен фонд „Земеделие“ и програма САПАРД на Европейския съюз.

Фермата се намира близо до храма на Ванга в местността Рупите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене