Данаил Стоицов, КАТ-Благоевград: 2 ноември бе обявен за ден без жертви-велосипедисти на пътя

Втори ноември е обявен за ден без жертви-велосипедисти на пътя. Това каза пред Pirinsko.com Старши инспектор Данаил Стоицов, директор на КАТ-Благоевград.

Той обясни, че това е във връзка с провеждането на Акция „Зима“ през месец ноември. По думите му във всеки един от трите етапа на провеждането на акцията ще бъде обявен по един такъв ден без жертви от определените групи участници в движението.

Инспектор Стоицов допълни, че днешният ден е обявен за ден без жертви велосипедисти на пътя, тъй като се провежда в първия етап на акцията, който е насочен към водачи на пътни превозни средства, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Той обясни, че 16 ноември ще бъде обявен за ден без жертви пешеходци на пътя, тъй като ще бъде в етап „Пешеходци и водачи – толерантност на пътя“.

Ст. инсп. Стоицов добави, че 30 ноември ще бъде обявен за ден без водачи и пътници жертви на пътя, тъй като тогава ще завърши кампанията „Безопасно шофиране през зимата“.

Припомняме, че Областна дирекция на МВР започва провеждането на Акция „Зима“ от 1 до 30 ноември, като кампанията ще се проведе на 3 части.

Първият етап е кампания „Безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е от 1 до 10 ноември. Насочен е към водачи на пътни превозни средства, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Втората част е от 11 до 20 ноември – кампания „Пешеходци и водачи – толерантност на пътя“. Насочена е към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Третата част е от 21 до 30 ноември, когато се провежда кампания „Безопасно шофиране през зимата“. Насочена е към водачи на моторни превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Ст. инсп. Стоицов обясни, че във всяка от трите части ще бъде обявен по един ден без жертви на определените групи участници в движението: 2 ноември – без велосипедисти жертви на пътя; 16 ноември – без пешеходци жертви на пътя; 30 ноември – без водачи и пътници жертви на пътя.

31 пътнотранспортни произшествия са констатирани през месец октомври в област Благоевград. Това каза по време на брифинг ст. инспектор Данаил Стоицов, директор на КАТ- Благоевград.

 По думите му в следствие на тези инциденти 1 човек е загинал, а 41 души са ранени.

Той допълни, че от началото на годината на територията на областта са регистрирани 301 инцидента с 33-ма загинали и 352-ма ранени, което е с 46 инцидента повече от миналата година и съответно с 3-ма загинали и 27 ранени повече.

„Имаме регистрирани 69 пътнотранспортни произшествия с блъскане на пешеходец с 5 загинали и 67 ранени при тях, което само по себе си показва, че тази категория е уязвима и цялата контролна дейност е съсредоточена към контрол над пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. От другата категория велосипедисти имаме регистрирани 19 инцидента с 21 ранени. С участие на превозни средства с животинска тяга – каруци, има регистрирани 4 произшествия с 4-ма пострадали“, уточни ст. инсп. Стоицов.

Той заяви, че анализът на статистиката сочи, че основната причина за възникването на пътно-транспортните произшествия е лошата дисциплина на участниците в движението.

По думите му тази година в изключително тежка като анализ и обстановка и по тази причина се провеждат непрекъснато различни полицейски операции с цел да се намалят жертвите на пътя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене