Премиерът Борисов откри санирани блокове в Благоевград, министър Павлова: Инвестицията надхвърля 100 млн.лв.

Над 80% от жилищните блокове в Благоевград ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с премиера Бойко Борисов, кмета на общината д-р Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов и народни представители откриха серия от обновени блокове в кварталите „Струмско-център“, „Еленово“ и на ул. „Цар Иван Шишман“ в града.

В обновените блокове живеят над 670 души. „Благоевград е емблемата на програмата за саниране в България“, подчерта министър Павлова и допълни, че в града по тази линия са инвестирани над 100 млн.лв. от осигурените от правителството 1 млрд.лв. до момента.

„Благодаря ви, че не се подведохте на манипулациите. Трябва да покажем стабилността на държавата и управлението и благодаря на министър-председателя за подкрепата и волята, която има, за да реализираме заедно тази програма“, посочи още министър Павлова. Регионалният министър информира, че програмата продължава да се реализира с голям интерес в цялата страна. По над 2000 сгради се работи в момента, а още 2500 са чакащи, отбеляза Павлова.

Тя пожела на собствениците на санираните жилища да бъдат здрави, да пазят прекрасните сгради и да се раждат повече деца в тях. „Нека повече млади хора остава тук, а Благоевград да се развива, разширява и да стане истински център на Югозападна България, такъв, какъвто го заслужава“, пожела министър Павлова.

Кметът Камбитов благодари на правителството, в лицето на  Бойко Борисов, за възможността хиляди семейства да имат обновен дом. „За пореден път откриваме саниран блок, шейсетият в момента. В процес сме на саниране на още 70 сгради. Вижте как се променя облика на града. Ще кажа три числа – 100, 8500, 25 хиляди. 100 милиона лева саниране в Благоевград, 8500 санирани жилища, обхванати над 25 хиляди души. Мисля, че е повече от красноречиво. При всяко откриване ща благодаря на г-н Борисов, на правителство, че имаха смелостта да реализират тази програма и осигуриха средства, благодарение на строгата финансова дисциплина  и борбата с контрабанда. Ще им благодаря, че и за догодина има още 1 милиард, така че и другите градове да заприличат на Благоевград“, каза кметът Камбитов.

Той пожела жителите със здраве да ползват обновените си домове. Камбитов благодари на министър-председателя Бойко Борисов и за това, че на следващото заседание на Министерски съвет терените на казармите ще бъдат прехвърлени на Община Благоевград. „И първото най-важно, започваме с първата копка на новата църква в Благоевград“, обяви д-р Камбитов.

Той припомни и други проекти, реализирани с помощта на Правителството и премиера Борисов като 1 100 000 лв. отпуснати за казармите, 2 300 000 лв., отпуснати за закрития басейн с олимпийски размери в Благоевград, 1 милион за изграждането на нова спортна зала в двора на III ОУ „Д. Талев“. Кметът Камбитов. „За 2016-2017 г. имаме осигиурени 200 милиона за Благоевград от външни финансови средства. Градът изцяло ще промени своя облик“, допълни д-р Камбитов.

По време на церемонията по откриване на поредните обновени блокове премиерът отбеляза, че резултатите са налице и те се виждат и усещат от хората. „На времето ни се смееха, обвиняваха, че това е глупост, че няма как да стане. Жителите на Благоевград показаха, че не се лъжат“, каза Борисов. Той обясни, че си спомня преди години, когато е минавал и е гледал старите фасади на блоковете. „Струва ми се, че един трябва да оставим несаниран, за сравнение. Сега, когато гледаме направените блокове, имаме чувството, че се намираме в нов квартал. Имайте предвид че помагаме на бизнеса, на малките предприемачи“, допълни Борисов. Той допълни, че със започването на АМ „Струма от Благоевград към Кресна в следващите дни, регионът ще бъде преобразен.

Церемонията по откриването на поредните санирани блокове, започна с молитва и водосвет за здраве, извършен от свещениците от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене