Ученици от Разлог на работа в съда

Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“, град Разлог и Районен съд- Разлог ще си сътрудничат

През настоящата учебна година двете институции се включват в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Учениците от девети клас ще се запознаят с темите, свързани с домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита правата на жертвите. За десетокласниците темите, които ще разискват и обогатяват знанията, ще са за разделението на властите според Конституцията на Република България, функции на съдебната власт, структура на съдебната система.

Единадесетокласниците пък, ще се запознаят с начините за защита на правата чрез съдебните институции, детското правосъдие и непълнолетните лица – жертви и извършители на престъпление. Също така в образователаната програма е предвидено и изнасянето на темата „Представяне на професиите съдия, прокурор и следвовател и запознаване със статута на магистратите“.

Целите на програмата са за обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура у подрастващите,превенция на детското насилие, повишаване степента на отговорност и спазване на законите, както и превенция на противообществените прояви сред подрастващите.
През месец юни учениците ще обобщят наученото в организиран симулативен съдебен процес.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене