Кметът на Петрич Димитър Бръчков и ПП ГЕРБ с патриотична иницатива в памет на войводата от ВМОРО Мануш Георгиев

По случай 104 годишнината от Освобождението на Петрич, на 28.10 съветниците от ПП ГЕРБ Петрич, заедно с кмета на община Петрич Димитър Бръчков и помощта на младежи ГЕРБ Петрич, почистиха паметникът-костница на войводата от ВМОРО Мануш Георгиев и четата му, намиращ се на 1 км над село Долна Рибница, община Петрич.

Паметникът беше изцяло изчистен и измит, премахнати бяха и всички плевелни растения около него.

След почистването беше поднесен венец в памет на Мануш Войвода и 23-мата дейци погребани там. На събитието присъства и кметът на село Долна Рибница, който е и председател на местната структура на ВМРО в селото.

Мануш Георгиев е роден в Турново, Струмишко в будно семейство, но от ранна детска възраст живее в близкото Ново село. Учи в българската прогимназия в град Струмица и в българското педагогическо училище в град Сяр, където завършва втори педагогически курс. Още като ученик е посветен в делото на ВМОРО и ръководи ученически революционен кръжок. Участва в бунт срещу директора на училището, поради което е изключен. По-късно учителства в струмишките села Барбарево, Робово, Бориево и Стиник.

Паметникът-костница е открит през 1929 година в местността “Трънката”, село Долна Рибница, в която е била десетчасовата битка между Манушевата чета и турски башибозук. Събитието остава днес в историята като “Петричката епопея”.

В днешни дни Мануш Георгиев е патрон на младежката организация на ВМРО в град Петрич.

Тази инициатива е част от поредицата патриотични инциативи по повод Петричкия инцидент и Освобождението на град Петрич. Припомняме, че седмица по-рано, на 22-ри Октомври в Петрич, по случай 91 години от Петричкия инцидент се състоя Фестивал на българската патриотична песен, организиран от младежката организация на ВМРО. Изминалата седмица бе белязана и от редица инициативи, като поставянето на мемориалната плоча на участниците в „Петричкия инцидент” от октомври 1925 г. Инициативата е на екипа на Слави Трифонов след заснемането на документалния откъс „Петричките опълченци” от Иван Кулеков, който присъства на тържеството за откриването на плочата в училище “Христо Смирненски”.Струма 24

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене