Еколози отново започнаха да бавят строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Довършването на магистрала „Струма“ става все по-рисково, заради продължаващото недоволство на екоорганизации, които настояват автомобилният трафик да бъде изцяло изнесен от Кресненското дефиле. Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви най-оптимистичните срокове, в които строежът на най-трудната част от аутобана – тази през Кресненското дефиле, може да стартира.

Министър Павлова уточни, че до края на годината или началото на 2017 г. ще е готово цялостното проучване за всички четири варианта за преминаване на дефилето и Оценката за въздействие на околната среда. Още в първите месеци на новата година, съгласно екологичните изисквания, ще започнат обществени обсъждания, след което ще се направи оценка и през пролетта ще се подаде искане за одобряване на ОВОС-а в Министерството на околната среда и водите.

„След като изберем най-добрата алтернатива от всички тези 4 варианти, а вече имаме такава, която да отговаря на всички изисквания – разделеното преминаване, ще направим и проектиране. След което най-късно през лятото на 2017 г. ще изпратим апликационната форма за одобрение в Европейската комисия“, обясни министър Павлова и добави, че това е доста амбициозна задача.

Тя бе категорична, че регламентът дава възможност преди да се одобри апликационната форма да се ползват средства по програмата и да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Целта е да се работи ускорено предвид ограниченото време, за да приключи изграждането през 2022 година.

Забавянето на избора на трасе е заради недоволството на екоорганизации от предложението за т.нар. източен обход на Кресна с виадукти и малки тунели в посока Кулата – София, а в обратната да се ползва сегашния път през Кресна. Зад него застанаха строители, пътната агенция и община Кресна. В същото време срещу него се обявиха еколози. Те настояват автомобилният трафик да бъде изцяло изнесен от дефилето, пише mediapool.bg.

Това поставя под риск изпълнението на проекта, защото времето няма да стигне за самото строителство, предупредиха нееднократно от Камарата на строителите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене