На отчетно-изборна конференция преизбраха за съпрдседател на Дружба „Родина“ бившия кмет на Рибново Мустафа Авдиков

Бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков отново бе преизбан за съпредседател на патриотичната организация Дружба „Родина“.

Като съпредседатели на отчетно-изборната конференция бяха преизбрани и акад. Георги Марков и Здравко Димитров, които заемаха тези длъжности и досега, съобщи Сузана Влайкова от Сатовча, която също е част от националното ръководство.

На форума делегатите са избрали и нов състав на ръководството, който се състои от 13 членове. Те са от почти всички населени места, в които Дружба „Родина“ има свои структури.

Конференцията е била проведена преди няколко дни в София и в нея са взели участие представители от Велинград, Барутин, Български извор, Рибново, Сатовча, Плетена, Кочан, Ваклиново, София, Смолян, Кърджали, Тетевен и Пловдив, допълни Сузана Влайкова.

Българските антифашисти със свое решение са приели декларация, с която категорично са се обявили против обвиненията, че Дружба „Родина” е фашистка организация, като публично са я прзнали за патриотична и родолюбива.

Управителния съвет на Българския антифашистки съюз в документа е обявил още, че категорично се разграничава от решенията и действията на онези местни антифашисти в Родопския край, които са обявили Дружба „Родина“ за фашистка.

В декларацията на БАС се отбелязва, че с този акт е било потъпкано святото дело на родинци, което е продължение на Българското Възраждане.

От БАС официално са излезли и с призив към своите структури по места да оказват активна подкрепа на Дружба „Родина“ като патриотична, родолюбива и демократична организация, извършваща дейност в защита на българското национално самосъзнание.

Според секретаря на родинци Димитър Димитров, с този акт е била поставена окончателната реабилитация на организацията. В представения доклад издателската дейност на Дружба „Родина“ е била отчетена като силна подкрепа на българската кауза и за опровергаване на лъжите и спекулациите за мюсюлманското население страната.

За следващата година един от приоритетите на ръководството и структурите в страната е организарането на достойно отбелязване на 80-годишнината от създаването на организацията, като за целта е бил определен инициативен комитет начело с акад. Георги Марков, разказа още Сузана Влайкова за отчетно-изборната конфаранция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене