Президентът Плевнелиев в Благоевград: Апелирам за по-смислен дебат по време на предизборната кампания

Държавният глава бе категоричен,че е единственият български политик на прехода, който се изправи с едно решение срещу икономическия интерес на българската олигархия

„Прави се опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят най-важното, отново да се замеряме кой, кого и защо. За мен важният въпрос е какво смятат да свършат кандидат президентите за България в следващите 5 години, кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават“. Това каза пред журналисти в Благоевград президентът Росен Плевнелиев във връзка с предстоящите избори за държавен глава на 6-ти ноември. 

„Наблюдавам внимателно предизборния дебат и не съм оптимист. Апелирам към политическите лидери да използват останалите 10 дни за смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света и техните решения. Ако продължават да се замерят с каки и батковци, това не е честно към българския народ“, добави още Росен Плевнелиев. 

 

Той бе категоричен, че следващият президент, за да може да гледа в очите народа през следващите 5 години, трябва до изборите да излезе пред хората и да даде отговори на важните въпроси като: как ще решим проблемите със сигурността в региона, как ще решим наболелите кризи от миграционната, през кризата с терористичните атаки, кризата с отношенията с Русия, до нашите собствени вътрешни кризи..

„Как този нов бъдещ президент ще работи срещу задкулисието така, че България да бъде по-малко зависима от каки и батковци, които се събират в някакви ъгли и решават нещо си“, допълни държавният глава.

 

Той бе категоричен, че е единственият български политик на прехода, който се изправи с едно решение срещу икономическия интерес на българската олигархия. Това е въведеното правило за държавните пари, от служебното правителство на Марин Райков. 

„Никой друг не го направи. Всички се оплакваха от мощните олигарси и техните банки. Един единствен се изправи срещу тях и техните медийни империи и това съм аз. Има още много какво да се свърши срещу олигархията и задкулисието в България. Ето ви една хубава тема, която министър-председателят вдигна – нека всички да излязат и да кажат има ли задкулисие, кое е то, как функционира, кой и как смята да се пребори с него. Вярвам, че решенията, които съм давал намаляват това влияние“, категоричен е Плевнелиев.

Президентът даде пример със санирането на блоковете в Благоевград като успех на националния проект за енергийна ефективност на сградите. 

„Този проект се роди като антиолигархична мярка. Вместо милиардите от българската енергетика да отиват в ръцете на олигарсите чрез големия шлем, да отидат в ръцете на милионите българи“, допълни той.

 

Плевнелиев пожела успех на всички кандидат-презизенти. 

„Нека не се впускат в безсмислени и безотговорни разговори, а да влязат в дълбочина на политическия процес – кой какво смята да свърши за България през следващите 5 години.

Ако политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с безмислени разговори и да бягат от съществото на дебата какво ще свърши следващия държавен града, аз ще продължа не само да апелирам, но и ще втвърдя още повече тона. В последните 10 дни нека покажем респект и уважение към българските избиратели, като им кажем какво ще свършим за България“, призова Плевнелиев. 

 

Той обеща, че до края на мандата си ще се отчете пред българския народ за всяко свое решение и действие през петте години като държавен глава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене