Истински кошмар за благоевградчани!

Четвърти ден стотици абонати отрязани от телевизия и интернет, доставчиците увъртат за компенсации

Четвърти ден стотици благоевградчани са без телевизия и интернет, доставчиците държат потребителите в неведение кога и как ще осигурят услугите, за които хората си плащат, след като от сряда инспектори от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ по график прекъсват незаконните кабели, висящи във въздуха, пише struma.bg.

Акцията предизвика гнева на потърпевшите, в сряда на ул. „Скаптопара“ в отсечката до „Кончето“ се стигна дори до бой, след като потребителите разбраха, че заповедта за премахване на всички свободно висящи кабели датира от няколко години и единствената причина да се забави във времето изпълнението й е делото в Административен съд, заведено от някоя от фирмите.

Техници на доставчиците на интернет и телевизия плъзнаха буквално часове след инспекторите от РДНСК да възстановяват срязаните кабели и да прекарват нови, които са пак висящи във въздуха. В началото на ул. „Скаптопара“, където се разразиха най-бурните екшъни, вчера преди обяд все още не бяха възстановени телевизията и интернетът на абонатите на „Телеком Груп“ ООД , „Булсатком и „Нет сърф“, информираха ни живущите в района. Малко по-надолу хората обясниха, че предния ден от „Виваком“ са възстановявали кабели. На най-голямо внимание от страна на доставчиците обаче се радваха благоевградчани с адрес на ул. „Андрей Ляпчев“ в същия квартал, където още предната вечер бил пуснат сигнал, макар и лош, а вчера групи на „Телеком Груп“ и „Нет сърф“ усилено работеха по прекарване на нови въздушни кабели.

„Ние само изпълняваме заданието си, това е временно решение, докато прекараме подземно кабелите“, обясниха момчетата от двете фирми.

На въпрос защо възстановяват незаконно въздушната мрежа, те препратиха репортера на „Струма“ към шефовете си в централния офис. „Шефовете са болни, няма ги“, опита се бързо да разкара неприятното репортерско присъствие от офиса на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ служителят Христо Христов.

„Миналата година пак имаше подобна „експедиция“, но тогава бяхме информирани, това е работа на конкурентите ни”, опита се да защити авторитета на фирмата, в която работи младежът.

„Аз съм по същия повод тук“, намеси се дама на средна възраст, чула разговора. „Живея в кв. „Струмско“ на ул. Баба Тонка“, от вчера нямаме интернет и телевизия, два пъти ви звънях по телефона и като не получих смислен и конкретен отговор, реших днес да дойда на място“, обясни Живка Самарджийска.

На помощ на младия офис-сътрудник се притече по-опитна колежка, която поясни, че централата на фирмата е в Търговище и ще се постарае баш шефовете да отговорят на всички въпроси на вестник „Струма“, а на абонатката си от кв. „Струмско“ обеща след справка в компютъра, че трябва да прекарат подземни кабели: „Ще ви пуснем компенсации, пускаме вътрешна мрежа и до 1-2 дни ще възстановим връзката“.

Репортер на „Струма“ от няколко дни се опитва да се свърже с всички фирми, чиито абонати са потърпевши заради срязаните, незаконно висящи кабели. От телефоните, посочени в сайтовете им, служители препращаха за писмена кореспонденция с шефовете. До снощи нямахме отговор на нито едно от изпратените писмени запитвания ще бъдат ли компенсирани благоевградчани и как, при положение че фирмите нямат подземни съоръжения, както разпорежда Законът за електронните съобщения.

Каре:

От пресцентъра на ДНСК предоставиха на „Струма“ подробна справка с районите, в които въздушните електронни съобщителни мрежи подлежат на принудително премахване, тъй като заповедта на началника на РДНСК за това е потвърдена с окончателно решение от 12.10.2016 г. на Административен съд – Благоевград, където е била обжалвана:

1. Район, заключен между улици, източно от ул. „Братя Миладинови”, северно от ул. „Митрополит Борис” и ул. „Хр. Силянов” и северозападно от р. Бистрица;

  1.  Район, заключен между улици, северно от ул. „Иван Михайлов” и западно от ул. „Братя Миладинови“;
  2.  Район, включващ жк „Струмско”, западно от жп линията София-Кулата;
  3.  Район, заключен между бул. „Св. Димитър Солунски”, бул. „Св. св. Кирил и Методий” и ул. „Иван Михайлов”;
  4.  Район, заключен между улици „Липа”, „Балкан”, „14-ти полк”, „Джеймс Баучер” и река Бистрица;
  5.  Район, заключен между улици: северозапад – бул. „Св. св. Кирил и Методий”, североизток – ул. „Братя Миладинови” и ул. „Крали Марко”, югоизток – река Бистрица, и югозапад – бул. „Димитър Солунски”;
  6.  Район, включващ жк „Струмско”, източно от жп линията София – Кулата, гр. Благоевград;
  7. Район, заключен между улици „Братя Миладинови” /без хотел „Ален мак”/ „Митрополит Борис”, „Христо Силянов” и река Бистрица по плана на гр. Благоевград.

По повод хилядите сигнали и запитвания от страна на граждани от община Благоевград съобщиха, че кметството няма пряко отношение към случващото се, тъй като се касае за изпълнение на заповед на ДНСК. От кметството гарантират съдействие на фирмите, които желаят да продължат дейността си за предоставяне на кабелна телевизия и интернет чрез подземни кабели в рамките на законовите изисквания. Премахването на въздушните кабели се извършва съгласно чл. 286 от Закона за електронните съобщения, според който въздушните мрежи се допускат само извън границите на урбанизираните територии и населени места до 10 хиляди жители, както и ниско жилищно застрояване. Ако не отговарят на законовите изисквания, въздушните кабели следва да бъдат премахнати като незаконен строеж. По време на премахването присъства представител на община Благоевград, представител на РОНСК – Благоевград при РДНСК и ЧЕЗ, със съдействието на органите на Областна дирекция на МВР – Благоевград, информираха още от кметството.

„Във връзка с програмата за саниране събрахме 2-3 пъти в общината фирмите доставчици на телевизия и интернет – обясни главният архитект на Благоевград Васил Тинчев. – Апелът ни беше, докато текат строителните дейности, те да се организират и да прокарат връзките си под земята, за да не висят кабели между блоковете, и се съгласиха“, допълни той.

Гл. архитект поясни, че по време на мащабното строителство в областния център на Пиринско за посрещането на Дипломатическия корпус по основните пътни артерии като бул. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Т. Александров“ и др. в ценралната градска част са прокарани подземни колектори за инженерната инфраструктура, които сега позволяват прекарването на нови кабели да става, без да се разкопават улиците.

За жалост няма такава подземна инфраструктура в целия град и основателното недоволство на благоевградчани е от периодичното през няколко месеца разкопаване на тротоарите и улиците пред домовете им от различни фирми и по различен повод. В резултат още след първото „възстановяване“ на тротоарите плочките са потрошени, хлътват дупки от недобре положена основа и настилката от хоризонтална става вълнообразна, за ужас на майките с колички, инвалидите, колоездачите, шофьорите…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене