Областният управител Бисер Михайлов проговори пред Югозападния таблоид: 545 сгради в Благоевградска област отговарят на условията за саниране

В първото си интервю за Топ Преса областният управител Бисер Михайлов сподели информация, която не е достигала до други медии. “Топ Преса си е Топ Преса”… –  неофициалният девиз на медията ни измислен от нашите читатели, тук важи с пълна сила. Методи Байрактарски, зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса се срещна с г-н Михайлов. Като част от триото “Неудобните” Байрактарски задава и неудобни въпроси на Областният управител.

Бисер Михайлов и Методи Байрактарски

Бисер Михайлов и Методи Байрактарски

г-н Михайлов, има безспорен напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на област Благоевград. Колко точно са сградите и сключените договори.  И какви са вашите контролни функции, като Областен управител?

– Програмата е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Съгласно подадена информация от общините в началото на програмата допустимите сгради за област Благоевград са били общо 545, разпределени в общините Банско -1 бр., Благоевград – 473 бр., Гоце Делчев – 20 бр., Разлог – 2 бр., Сандански – 26 бр., Петрич – 23 сгради. Към настоящия момент броя на сключените договори между общините и сдруженията на собствениците са 205, а одобрени заявления за интерес и финансова помощ са 222. С ПМС № 23/04.02.2016 г. бяха допълнени Методическите указания  към Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, приети с ПМС18/02.02.2015г, относно критериите за допустимост на сградите по програмата. В обхвата на програмата от 01.01.2016 г. допустими за финансиране са и:

  • многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им – на три или повече етажа от минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение;
  • многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Горепосочените сгради са допустими за финансиране, само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения на общините по приоритетна ос 1 и приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Областният управител има контролни функции при реализирането на програмата на следните етапи:

  • Допустимост При подаване на Заявление за интерес и финансова помощ от страна на Сдружението на собствениците и одобрението от общината – Областния управител подписва Контролен лист Приложение 13 за допустимост на сградата.
  • В качеството си на представител на държавата подписва тристранния Договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и кмета на общината (като упълномощен представител на Сдружение на собствениците), и анексите по този договор за избраните изпълнители на фаза 1 и фаза 2.
  • Наблюдава процеса по обновяването на жилищните сгради на своята територия в изпълнение на договора за целево финансиране, включително участва в приемателните комисии за обектите, и подписва всички протоколи по време на строителството.
  • С ПМС №282/19.10.2015 г. са допълнени Контролните функции от страна на Областния управител по отношение на въведените референтни стойности за отделните дейности, с цел гарантиране ефикасното разходване на средствата, които се актуализират на три месеца при необходимост. Всяка община следва задължително да се съобразява с публикуваните референтни стойности на интернет страницата на МРРБ за отделните дейности.
  • Референтните стойности следва да бъдат прилагани от общината при определянето на прогнозните стойности за възлагането на допустими дейности по националната програма, независимо от реда на възлагане и вида на поръчката по смисъла на Закона за обществени поръчки.
  • При изпълнение на СМР – мониторинг на дейностите и подписване на актове и протоколи за откриване на строителни площадки, извършените строително-ремонтни дейности, както и приемане и въвеждане в експлоатация на сградите.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

mihailov-bayraktarski-2

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене