Жената, която изписва икони и не обича да рисува Исус разпънат на кръста

Художничката иконописец Снежана Стойчева от град Пазарджик довърши работата си по изографисването на параклиса „Свети Илия“ срещу паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади в Пирин. От вчера тя работи на параклиса „Света Троица“ в полето срещу село Мосомище, край Гоце Делчев. Нейни икони красят и други два православни храма в района – „Свети Георги“ в село Мосомище и “Възнесение Господне” над същото село.
Снежана и синът й Стен Леон, който също е художник, са завършили школа “Византийски канон на източно-православна иконография” в гр. Палини, Гърция и са със степен зографи-иконописци. Съвместно рисуват стенописи и изографисват икони в различни храмове из България. Техни икони красят стени и иконостаси в десет храма във Видинско, Пазарджишко, Гоце Делчев и района.
Храмът „Света Троица“ е изграден от Илия Копривленски от село Мосомище, а иконите в него ще бъдат завършени идващото лято, обещава художничката.
Снежана Стойчева дарява част от иконите, не се страхува да остава сама, когато твори, придържа се към канона, особено когато изписва лицата на светците. Признава, че не обича да рисува Исус разпънат на кръста. Макар да не е религиозна, художничката се вълнува от това как хората приемат творбите й, и какво е отношението им към тях, дали вдъхват вяра и добри помисли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене