300 години гаранция на часовника в хаджидомовския манастир дава майстор Тодор Тодоров – Чочо

Майстор Тодор Тодоров е единственият българин, който създава часовници по най – съвременната технология. Той е един от трийсетимата реставратори на стари часовници в света, за когото хобито се е превърнало в професия, с което малцина щастливци могат да се похвалят.
През 2006 година Неврокопският Митрополит Натанаил и игуменът на манастира архимандрит Серафим възлагат на Тодор Тодоров да изработи часовник за строящата се кула на Манастира. Сега часовникът е бижуто на вече построената сграда и своеобразна атракция на жителите и гостите на гр. Хаджидимово.

„Да се конструира часовник не се случва всеки ден. Не се случва на всеки часовникар. В продължение на една година работих много сериозно, ползвах помощта на най – добрите фрезисти, на най – добрите стругари, които да реализират с много голяма точност всичко онова, което бях начертал“, заяви Тодоров.

Четирите циферблата на часовника гледат четирите посоки на света. Светят през нощта и се виждат от далеч.

„В часовника има само естествени материали – чугун и три колелета, които са от най – съвременното поколение пластмаси. За да работи едно устройство има нужда от енергия. Тук тя се получава от тежестите, които задвижват целия часовников механизъм. Втората тежест задвижва само онази част от механизма, която задвижва камбаната. Онова, което най – много се износва в един кулен  часовник, това е анкарното колело. Затова там обърнах особено внимание с идеята да бъдат работоспособни, докато изтече срока на годност на целия механизъм. Със сигурност ще надхвърлим 200 години“.

За себе си, Т. Тодоров смята, че освен с наследствен ген, и двамата му дядовци са били известни занаятчии, има дарба с висше. Неговия талант е резултат и на интереса му към техническите му занимания още в ранна юношеска възраст.  Още на 7 години е участвал в родния си Ямбол в кръжоци по авио, корабо и автомоделизъм. От там се научил да чете чертежи, да конструира и да измисля. Малко преди казармата, през 1966 година, започнал работа в часовникарско ателие като чирак.  Най – значимото му произведение е часовникът на столичните централни хали. Той е правен през 1915 година в Германия. През деведесетте години бил демонтиран  с мнението, че е негоден. През ателието му са минали над 1500 часовника като двата най – стари са произведени около 1750 година.

„Аз от дете отделям твърде много време в конструирането на уникални механизми като стремежа ми е не да повторя постигнати вече конструкции, а да развивам“

Тодор Тодоров е поправял часовници, изобретен през 1893 година от английската кралица Виктория на цар Фердинанд по повод сватбата му с Мария – Луиза. Сега реставрира и отговаря колекцията „царски часовници“ в двореца Враня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене