Неудобните журналисти от Югозапада гръмнаха: Да спрем разрухата на Роженския манастир!

Лили ЦВЕТКОВА

Много паралии има в Сан­дански. Има много влиятелни хора, има работещи инсти­туции, бият се за влияние и слава, а няма кой да обърне внимание на най-святата зона в региона – Роженския мана­стир. Съвестни миряни от град Мелник сигнализираха колеги­те от сайта „Сандански вести“, че светата обител, съхранила с векове християнството в областта, буквално е пред раз­пад.

„Моля ви като медия, идете, снимайте, вижте, дайте показ­ност на този про­блем. Старото стъл­бище зад църквата в манастира е изгнило и трябва да се рес­таврира, монасите са сложили въжета, за да не преминават гостите на манасти­ра, но това не е реше­ние. Уникални поме­щения като старата кухня на манастира, глинената пещ са заградени с въжета, защото са опасни, могат да паднат все­ки момент…”, пише ни възмутено жителка на град Мелник в сърцераздирателно писмо… „Сандански Вести“ на­часа ще придвижи сигнала на жителите на град Мелник до всички инсти­туции в град Сан­дански и региона. Ще на­правим всичко възмож­но про­блемът да се реши. Ще изпратим специален екип до манастира, за да заснеме всичко и да коментира с мо­насите какво е реалното със­тояние на светата обител.

Тази новина беше публику­вана преди време във вест­ник Запад-ЮГ, но мина през ушите на институции и влас­тимащи. Днес предаването „НЕУДОБНИТЕ“ – една про­дукция на благоевградската медия Blagoevgrad-news и ме­дийна група Топ Преса – реши да вземе тази кауза в ръце и да работи за реставрирането на Роженския манастир. Во­дещите на предаването, което се излъчва всеки уикенд на сайтовете Blagoevgrad news и www.toppresa.com, са решени твърдо да стигнат до реали­зирането на каузата „Да рес­таврираме Роженския мана­стир“.

Главният кореспондент на предаването „Господари на ефира“ и главен редактор на сайта Blagoevgrad news Ма­риета Димитрова, медийният мениджър на медийна група Топ Преса Веселин Стаме­нов и зам.-председателят на редакционния съвет на Топ Преса Методи Байрактарски, самообявили се за НЕУДОБ­НИТЕ журналисти в Югоза­падна България и водещи на едноименното предаване, разкриха пред редакцията на единствения вестник за ре­гиона Петрич и Сандански – Запад ЮГ, че ще снимат едно от следващите предавания именно от района на Роженс­кия манастир, за да покажат реалното му състояние.

„Ще поискаме съдействие от Неврокопския митрополит Серафим да направим снимки от манастира. Ще се опитаме да бъдем мост за обединение на общество и институции, за да може една българска пра­вослав­но-хрис­тиянска обител да бъде реставри­рана и за­пазена…“, заяви спе­циално за чита­телите на вестник Запад-ЮГ един от „Неудоб­ните“ – Веселин Стаме­нов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене