Направиха копка на храм в Изгрев, кметът не сдържа сълзите си (СНИМКИ)

Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на православен храм в благоевградското село Изгрев. Днес в присъствието на стотици жители и гости на селото, владиката освети мястото и даде символичен старт на богоугодното начинание, а кметът Йордан Китанов така и не успя да сдържи вълнението си и на няколко пъти сълзи напираха в очите му.

Днес по обяд пред очите на стотици миряни бе положена основата на бъдещата църква „Свети Иван Рилски-Чудотворец“ в благоевградското село. Това е църквата, обещавана от различни кметове, управници, политици и депутати. бори. И така години наред, след всякакви избори.

Тази неделя обаче жителите на Изгрев си отдъхнаха, защото вече знаят, че връщане назад няма. Местните жители решиха да вземат нещата в свои ръце и да изградят сами своя духовен светилник, убедени, че ще се справят с божията помощ.

Бъдещият храм  ще носи името на Иван Рилски-Чудотворец, светецът, който закриля целия български народ.

Решението на кого да бъде кръстена църквата е на цялото църковно настоятелсттво, което бе регистрирано още през 2012 година при покойния владика дядо Натанаил.

„След първата копка почваме да строим, лека-полека. Ще разчитаме на дарения, както и на подкрепа от страна на общината и държавата. Важното е да положим основата, след това ще довършим градежа“, убеден е кметът на село Изгрев Йордан Китанов.

Проектът за църквата вече е изработен. Тя ще се простира върху площ от 120 кв.м. и всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Защото мястото за молитвения дом е избрано не случайно.

Преди години, когато все още се  изготвял подробния устройствен план за бъдещия градеж, кметът Йордан Китанов обиколил селото, за да види откъде най-добре ще се захранва с вода църковната сграда. Над селото срещнал 91-годишната баба Гроздена, която му признала, че на два пъти е сънувала къде точно да бъде построен бъдещият духовен светилник.

Днес на първата копка и на курбана за здраве скъп гост бе и баба Гроздена, която вярва, че ще дочака църквата да бъде изцяло изградена, за да запали свещ за здраве.

Бъдещият храм ще издига снага на изток от селото, за да може слънчевите лъчи да огряват първо основите му. Преди години благоевградският художник Живко Янев нарисувал картина на село Изгрев с бъдещата църква на Иван Рилски-Чудотворец. Подарил я на кмета и му заръчал, когато дойде времето за първата копка, да продаде картината на търг, а парите да отидат за богоугодното дело.

„Спомням си, че бях още дете, когато в селото идваха какви ли не управници, политици и държавни мъже по избори. Всички обещаваха, че ще направят църква в селото, но след изборите обещанията им си заминаваха заедно с тях. Разбрах, че ако сами не си свършим работата, няма кой да ни помогне“, казва кметът на Изгрев./Илинденпрес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене