Край на прегръдките с Байкушевата мура

Нова дървена стълба и предпазна скара ще спират директния достъп на туристите до Байкушевата мура в Национален парк „Пирин“. Решението да се ограничи физическият досег с уникалния иглолистен екземпляр, който е връстник на българската държава, е заради пагубното въздействие, причинявано от посетителите – 390 000 само от началото на годината.
За защитата на Старата дама, както е известно знаменитото дърво, това лято обединиха усилия МОСВ, концесионер и два университета. През юли е направено лесопатологично обследване от експерти на дирекцията на парка и Лесозащитна станция – София. Резултатите категорично сочат, че човешкото въздействие е по-опасно за състоянието на Байкушевата мура от всички други фактори. Според експертите изронването на почвата не само оголва кореновата система, но и причинява нарушаване на целостта на кората. Вече има два изсъхнали клона, а други четири очевидно ще последват съдбата им и надвисват застрашително над туристите. Предприетите преди години мерки с поставянето на стълба и ограничителни табели не са дали достатъчно добър резултат, въпреки че с тях поне бе спряна практиката да се забиват стотинки за късмет директно в стъблото на дървото.
За да ревизират документацията по контролната дейност, в местността наскоро дойдоха шефът на „Национална служба за защита на природата“ в екоминистерството Мирослав Калугеров и началник-отдел „Защитени територии“ Димитър Стоев. С директора на парка Росен Баненски те са определили конкретните стъпки и срокове за изпълнението на предписаните мерки. Ще бъде търсена помощта и на експерти от Лесотехническия университет и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.
Състоянието на Байкушевата мура бе определено като тревожно още през 2003 г., когато бе извършен мониторинг и бе разработен проект за възстановяване на ландшафта наоколо. Миналата година от дирекцията на парка пък разлепиха листовки, с които се опитаха да „възпитават“ посетителите, но и това видимо не даде резултат.
При посещението си в Пирин министерските чиновници са проверили и как върви укрепването на опасен склон на ски пътя в Банско. Концесионерът на зоната – „Юлен“, вече работи по австрийски модел за покриване на площ от 3304 квадратни метра с анкерирана (едноредово подпряна) мрежа за камъни. Изгражда се стена с дължина 140 метра, за да се стабилизират повредените габиони (фундаменти) в основата на откоса. Очаква се разрешение от МОСВ и за стабилизиране на съседен участък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене