Регионална библиотека „Д. Талев” Благоевград се включи в Национална седмица на четенето

Регионална библиотека „Д. Талев” Благоевград се включи в отбелязване на Националната седмица на четенето, която се организира от Министерството на образованието и науката за втора поредна година.

Библиотеката разпозна своята роля  в отбелязването на седмицата като инициатор и среда за възпитаване на интерес към четенето. Основно инициативите бяха насочени към децата от детските градини и учениците от началните класове.

На  11 октомври в Читалнята на Детски отдел  се проведе Детско утро под надслов „Хубавите детски книжки”. Проявата беше свързана  и с рождената дата на големия вълшебник на словото и приятел на децата Джани Родари ( роден 23.10.1920г.). Участници бяха Детски отдел на библиотеката и децата от ОДЗ № 1 „Синчец” с ръководител Борислава  Георгиева.

Беше представена кратка беседа за библиотеката, която  включваше информация за разликата между книжарница и библиотека, за фонда от детски книжки в библиотеката. Децата се запознаха с различни видове детски книжки – енциклопедии за животни, панорамни книжки с динозаври. Обърнато им бе внимание как книгите за сръчковци им помагат в изработване на интересни фигури от копчета, детски чорапи, хартия и др. материали.

Детско утро под надслов „Щастливият принц” се проведе на 12 октомври в Читалнята на Детски отдел. Поводът беше свързан с Рождения ден на Оскар Уайлд – английски писател, белетрист и драматург от ирландски произход (роден 16.10.1854).

Участници в тържеството  бяха ученици от ІІІ „г” и VІІ „г” класове на ІІІ ОУ „Д. Талев”  с ръководител Славка Чапкънова. Гости на детското утро бяха родители и близки на учениците.

Вчера в Хоровата зала на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”  Благоевград  се организира литературна среща по повод Втората Национална седмица на четенето. В срещата се включи и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в община Благоевград Христина Шопова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене