Цяло село грейва в носии за Седмия празник на брежанския кестен

30 брежански носии грейват върху 20 жени и 10 мъже на Седмия празник на брежанския кестен в село Брежани на 15 октомври. Носиите са изработени от сдружение „Хора и традиции“ по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество България Македония.

Организаторите са в готовност за най-красивия есенен празник – преклонение пред даровете на благословената брежанска земя и прочутия сорт брежански кестени.

Дълга трапеза от уханни погачи баници, ястия с кестени от Брежани и Делчевжо, Р Македония ще украси празничния плошад на малкото пиринско селце. Всеки може да дегустира печените кестени от италианеца Мауро и неговия син Марчело, да пие младо вино и да се хване на темпераментното брежанско хоро.

В програмата прочутите брежански баби ще огласят площада с автентичен фолклор, а детската група – ще подхване техните песни и ще ги съхрани.

Ангелогласната брежанка Соня Ковачка, възпитаничка на НХГ Благоевград, ще изпее новите си песни.

Фолклорен ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски ще демонстрират красотата на младостта на Симитли, а ансамбълът при КУД Гоце Делчев от гр. Делчево, Р Македония, ще представят автентичната стара македонска сватба с песен, танц и ритуали.

Гост на празника е любимата Румяна Попова, която заедно с нейния оркъстър на живо ще вдигне площада на хоро. Огромно, красиво, брежанско хоро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене