Президентът на Колумбия удостои Мария Габриел с орден за принос в дипломатическите отношения с ЕС

На тържествена церемония в посолството на Колумбия в Брюксел, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел беше удостоена с титлата „Рицар на Ордена на „Сан Карлос“. Орденът е учреден от правителството на Колумбия преди повече от 60 години, за да отдаде почит и признание преди всичко за чуждестранни лица, отличили се със заслуги към страната най-вече в областта на международните отношения и дипломацията. Той се връчва с Указ на Президента на Колумбия по предложение на Министерството на външните работи.

Мария Габриел получи високото отличие от посланика на Колумбия в ЕС Родриго Ривера за приноса й в развитието на дипломатическите отношения между ЕС и Колумбия и отпадането на визите за колумбийските граждани. Тя беше докладчик на Европейския парламент и преговарящ за либерализиране на визовия режим на ЕС с Колумбия.

„За мен е огромна чест, защото всеки път, когато една държава признава заслугите на чужди граждани,  е акт с изключителна стойност. Приемам този орден като символ, признание и ангажимент. Символ на това, че само когато сме обединени можем да постигнем резултати. Признание за усилията, които положихме всички страни в трудния и дълъг процес по либерализиране на визовия режим. Ангажимент да продължим да отстояваме общите ни ценности за демокрация, спазване на правата на човека и солидарност. Този орден за мен е олицетворение не само на дипломатическите отношения между ЕС и Колумбия, но най-вече на отворените перспективи пред гражданите, особено за младите хора“, заяви в словото си Мария Габриел.

Посланикът на Колумбия Родриго Ривера изрази пред Мария Габриел благодарността на президента, правителството и колумбийския народ за премахването на визите и дадения допълнителен тласък на приятелството и сътрудничеството между ЕС и Колумбия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене