Доналд Джейк Джеферсън от доспатското село Барутин съди гранична полиция – бил сметнат за бежанец?

Съименник на американски президент от доспатското село Барутин съди ГПУ – Гоце Делчев.  Новината е, че Доналд съди граничните войски, заради това, че му е направен акт, защото не си не носил личната карта при проверка на гранична полиция.
При поискване на документите и заявяване на тяхната липса, контролните органи сметнали, че „героят“ от Родопите е бил бежанец.
Джеферсън ще обжалва наложената му глоба и застава срещу ГПУ – Гоце Делчев. Номера на делото е АН 556/2016 () – 9:30 ч., зала № 1, Съдия-докладчик: Мария Карагьозова.

Родопчанинът носи американските си имена от 1990 година. Дотогава се казвал Мирослав Савов Джаферов. „Има нещо световно в рода ни, и в мене, а това име не ми подхождаше, исках да си променя живота и реших да го сменя“, казва родопчанинът. За целта отишъл в Девински районен съд. По това време много народ от района завеждал дела да си сменя имената, променени по време на възродителния процес. В навалицата на Мирослав лесно му сменили имената на Донълд Джейк Джеферсън. Работата се „запънала“ само, когато пожелал пред името му по паспорт да му се сложи титлата сър. Нямаме такава практика у нас, пък и това е титла, която се присъжда, но много по на запад от нашите баири, дивят се магистрати. По принцип Мирослав трябвало да докаже, че така е известен в обществото, за да му дадат имената. Дали, за да преглътне, че няма да се изпълни по-шокиращото му желание за „сър“ или просто, защото подобни имена, не са поисквани, но съдията му разрешава да се преименува. Така се ражда гражданинът на света Джеферсън. Фамилията е световно известна, тъй като е на третия президент на САЩ, философът Томас Джеферсън. Нашенецът обаче отрича това да е допринесло да я избере. Просто било най-близко до американизирането на фамилията Джафаров. Другите имена също били избрани според звученето им, а не понеже са свързани с патока Доналд Дък или с някой известен Джейк.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене