Рибново бесни на Ахмед Башев заради водопровода

Жителите на гърменското село Рибново от няколко дни се бунтуват от факта, че въпреки наличието на стар и нов водопровод селото почти целогодишно е на воден режим и чакат да завали дъжд, за да потече вода, макар мръсна и мътна, от чешмите им. Особено засегнати са махалите, които са в най-високите точки на Рибново, където хората са оставени без питейна вода по 10-12 часа в денонощието.

От друга страна, населението на Рибново от години, почти веднага след шумното откриване на новопостроения водопровод по времето на един от мандатите на бившия общински кмет Ахмед Башев, се жалва непрекъснато пред институциите, че водата освен че е недостатъчна, е и със съмнително качество и представлява опасност за здравето, особено на многото малки деца. Показателен е фактът, че в детската градина за децата се купува минерална вода, като ползването за пиене на водата от чешмите в селото за тях е забранено. Това практикуват от години и много семейства от селото, които се страхуват да пият от доставената им от двата водопровода вода.

Запознати даже коментираха, че направените преди години няколко проби на питейната вода в Рибново са показали, че тя не е годна за пиене и консумацията й от населението не е препоръчителна.

Така след ескалиране на недоволството за водния проблем в Рибново от няколко дни в селото тече и подписка, която се събира от 12-членен независим инициативен комитет. Тя ще бъде разпратена до всички възможни институции във вид на жалба от инициативния комитет. Жителите на Рибново са категорични, че ако проблемът с водоснабдяването в селото им не бъде решен по възможно най-бързия начин, те ще спрат да плащат сметките си за вода.

В дългото изложение в жалбата до институциите се казва, че водохващането на построения от бившия кмет Ахмед Башев водопровод е в окаяно състояние, водата е хваната от дере, а не от река, каквото е описанието в проекта на Башев, което дере през летния сезон пресъхва напълно. Отделно от това, само на 50 метра от въпросното водохващане, което не е оборудвано с утайници, предпазна ограда и други задължителни като предпазни мерки съоръжения, минава път, по който се движат и пасат стада с животни, в непосредствена близост до така нареченото водохващане минават денонощно и целогодишно каруци и всякакви моторни превозни средства.

„Към погълналия няколко милиона лева водопровод на Рибново, който не можа да задоволи нуждите на населението, камо ли и на още две съседни села, е свързан и старият водопровод, който беше използван като мотив за построяването на новия, въпреки това продължаваме да сме на воден режим и съответно застрашени от болести и епидемии заради замърсяването. При валежи от дъжд от чешмите ни тече гъста кална вода.

Кои са причините ВиК в Гоце Делчев толкова години да не приема водопровода в Рибново? Старият водопровод представлява ли опасност за здравето за ползвателите на питейна вода и ако да, защо той продължава да функционира, законно ли жителите на Рибново при така стеклите се обстаятелства плащат на ВиК – Гоце Делчев такси за питейна вода, са част от въпросите, на които хората от Рибново очакват отговори от институциите.

Те настояват за вземане на проби от водата в селото в присъствие на техни представители и резултатите от тези проби да бъдат публично обявени, коментираха от инициативния комитет.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене