Севдалина и Валентин Спасови: Стараем се да не задържаме мрачното настроение в нас

Севдалина и Валентин Спасови са едни от най- популярните и обичани изпълнители в България . Уникалният им шлагерен стил е заразил милиони хора от различни поколения. Те са горди, че се вписаха в световната музикална съкровищница като автори на златния хит „Сине, сине” – българската песен е преведена на английски език и е включена в академична книга на Чикагския университет като песен на прехода за Източна Европа. Най-искрени са техните думи: „За видимите рани по тялото има много мехлеми, а за невидимите рани в душата има един единствен лек- това са нашите песни, сътворени от душа и сърце, които подаряваме на Вас!!!“- споделят изпълнителите с които се срещам днес, за да ви ги представя в рубриката ни Лица От Югозапада.

4В какво настроение ви откривам?

– В чудесно настроение, след посещение на 7- те Рилски езера!!!

–  Понякога е мрачно настроението, но  се стараем да не го задържаме дълго в нас – има много начини човек да се зарежда с позитивна енергия и да не обръща внимание на някои проблеми, възникнали обикновено от битовизмите.

Бяхте жури на  „Пирин Фолк” Сандански 2016 г., трудно ли беше оценяването и как ви се стори организацията?

– Организацията беше перфектна, имайки впредвид, че само за 2 месеца новите организатори  са успели да направят всичко това, което видяха зрителите в летния театър и на малкия екран.  По отношение на оценяването – веднага се откроиха песните и изпълнителите, които бяха високо оценени.   Предполагам, че за следващото издание на Пирин фолк  новите организатори ще имат време да  селектират  песните с характерното за пиринския край интонационно звучене- все пак става въпрос за Пирин фолк  и колкото и съвременно да звучат новите песни, би трябвало да носят духа на македонската песен, съответно да се използват и инструменти, характерни  за фолклорната област.

Как се роди хита “Сине, сине”, която е обичана от мнозина българи?

– Когато твориш нещо, без да мислиш за комерсиалната страна – то се получава. Според нас има Божия намеса и може би  ние сме избрани  да поднесем тази песен, в която има послание най-вече към родителите – да създават деца, които да възпитат добре,  които да пазят своята родина и които да станат силни и почтени хора.  Написали сме я и сме я изпяли с много любов . От самото начало  знаехме, че ще се хареса на публиката , но не сме очаквали да стане такъв хит, който да издържи изпитанието на времето и вече 24  години да се пее от стари и млади.  Много е трогателно, когато на концертите виждаме всички до един да пеят с нас. Когато виждаме как децата искат да ни докоснат- те са толкова искрени и неопорочени същества, че не можеш насила да ги накараш до дойдат и да пеят и да ти се радват така и да искат автографи на малките си ръчички.

semЦялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене