Кметът на община Струмяни е оптимист за бъдещето на малката община

Тома ДАВИДОВ
Когато преди пет години започва първия си мандат като кмет на община Струмяни, Емил Илиев веднага се изправя пред много сериозно предизвикателство. Оказва се, че малката община с население около 5 800 жители в 21 села, пръснати от двете страни на Струма в подножието на Пирин – от едната страна, и в Малешевската планина – от другата, е със задължения от над пет милиона лева при годишен бюджет от около три и половина – четири милиона лева.
„Заварих нещо, което не бях очаквал даже в най-лошите си предвиждания, разказа 47-годишният финансист по професия, който преди около година започна втория си кметски мандат. За една малка община тези огромни задължения от над пет милиона лева са нещо убийствено. Наистина това беше сериозно предизвикателство за мен като човек, дошъл от банковия сектор, занимавал се в целия си съзнателен живот с финанси. Това предполагаше, че трябваше да реорганизираме изцяло дейността на администрацията и същевременно да влезем в предварителни разговори с партньорите, към които общината е имала тези огромни задължения. Разбира се, не без помощта на държавата в лицето на Министерството на финансите, ние получихме целеви субсидии, за да започнем да работим като нормална администрация.“
Същевременно се налага да се обясни на хората какво е реалното икономическо състояние на общината, защото те не се интересуват дали тя има или няма задължения. За тях, по думите на Илиев, е важно да се случват нещата, да се гради инфраструктура, да има чисти и асфалтирани улици, тротоари, довеждащи водопроводи или спортни и детски площадки за подрастващите и младежта. И да им се покаже, че действително и в такива малки общини като Струмяни има живот и бъдеще.
КАК СЕ ЧИСТЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ НАД ПЕТ МИЛИОНА ЛЕВА В ЕДНА МАЛКА ОБЩИНА
Днес Емил Илиев казва, че е оптимист за втория си кметски мандат. Спокоен е, защото се стреми да гледа с два хода напред, а положителните очаквания са свързани с резултатите от вече направеното и новите общински проекти за новия програмен период. „От моя съзнателен житейски и професионален опит аз знам, че без да планираш нещата, няма как да се случат във времето“, отбелязва той. Вече са погасени и около два милиона лева от старите задължения на общината. А как се чистят дългове за над пет милиона лева?
„Както се казва – неволята учи, отговаря на въпроса кметът на община Струмяни. Започнахме да търсим стандартни и нестандартни начини за повишаване на приходната част на бюджета.“ За Илиев и общинската управа било ясно, че събираемостта на местните приходи и такси не е панацеята и най-доброто решение, защото това, както той се изразява, е един параметър, който не може да го раздуваш до безкрайност.
Така стигат до идеята преди три години за управлението на горите, общинска собственост. Не са много, но не са и малко – 1600 хектара са общинските гори, които така или иначе трябва да се управляват по закон. Започвайки да изпълнява този ангажимент, общината започва да получава и приходи от тази гора. Допълнително отдава терени на концесия. Затова разчита на едно голямо природно богатство – големите залежи на мрамор на територията на община Струмяни.
Три са концесиите за добив на мрамор в района на Илинденци по парк „Пирин“. „Отделно имаме две концесии за добив на инертни материали, с които се обезпечава строителството на ЛОТ 3.3 на автомагистрала „Струма“, допълва Илиев. Това са все допълнителни такси, които са стабилни, гарантирани, превеждани от Министерството на икономиката в общинския бюджет. Така търсим решения на всички тези проблеми и леко излизаме от тази финансова криза.“
Емил Илиев не пропуска да каже, че все още има проблеми с част от тези т. нар. криминални договори, които са констатирани от съответните институции. Водят се дела и през съда голяма част от тези задължения са паднали, но остават други, които тежат на общинския бюджет.
ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД СА РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ ЗА НАД 12 МЛН. ЛЕВА
Малката община успява в същото време да се възползва от големите възможности, които предлага реализацията на проектите, за които печели финансиране по европейските програми, най-вече за трансгранично сътрудничество България – Македония и България – Гърция и Програмата за развитие на селските райони. Те позволяват да се изградят важни инфраструктурни обекти, за да се създаде по-благоприятна среда от градски тип и рекреация на хората, живеещи на територията на общината.
„През изминалия програмен период имаме изпълнени и верифицирани инфраструктурни проекти за над 12 млн. лева по различните програми, разказва Емил Илиев. Изградихме бизнесинкубатори, площади, защитени жилища, подменихме ВиК-инфраструктура, имаме вече две нови игрища, няколко детски и спортни площадки, съобразени и с бъдещите проекти за новия програмен период. Те предвиждат нови площади, канализиране и благоустрояване на реките, които минават през двете най-големи населени места в общината – река Шашка в Струмяни и река Цапаревска в Микрево, изграждане на крайбрежни улици край Цапаревска река със зони за отдих, които ще се свържат с новия стадион и спортните площадки и парка в Микрево. Ще се обнови площадът в Микрево, ще се изгради посетителски център и ще се обнови читалището в Илинденци, проектират се нови улици – все важни проекти за подобряване на условията за живот на хората.
Същевременно ще се изградят нови резервоари и довеждащ водопровод от Кресна до Илинденци, с което да се реши за години напред проблемът с водоснабдяването. „Засега в най-сухите части има проблем с водата, защото ползваме едни и същи извори с гр. Сандански, който се разраства, а дебитът на изворите в Пирин намалява, обяснява кметът на Струмяни. Водата винаги предизвиква конфликт между двете общини, още повече, че съоръженията са на община Сандански. С диверсификацията на този довеждащ водопровод ние ще решим проблема с допълнителното водоснабдяване поне за 30-50 години напред.“
Изцяло ще бъде подменено и уличното осветление с ЛЕД-технологии и нови осветителни тела в най-голямото село в общината – Микрево. То ще осигурява повече светлина и същевременно ще намалява разходите за енергия, което никак не е маловажно, отбелязва кметът. Електрическата енергия е сред най-големите разходи за малкия бюджет, с какъвто разполага община Струмяни. Започва се работа и по новите проекти, защитени по Програмата за развитие на селските райони, както и за трансгранично сътрудничество България-Гърция.
ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЛОТ 3.3 Е ГОЛЯМ ПЛЮС ЗА ОБЩИНА СТРУМЯНИ
Голям плюс за общината по думите на кмета е и изпълнението на големия проект на АПИ и МРРБ за изграждането на ЛОТ 3.3 Кресна – Сандански от автомагистрала „Струма“ със съпътстващата инфраструктура.
На територията на община Струмяни ще се построи пътен възел с виадукт „Байкал“ и отклонението към селата от Малешевския район на общината и бъдещото ГКПП-Клепало на българо-македонската граница. Това според Илиев ще бъде наистина голям плюс за развитието и популяризирането на района, ще предизвика и интереса на бъдещи потенциални инвеститори в община Струмяни. Заедно с изграждането на пътния възел „Байкал“ в чисто икономически план според него много важна е отдадената преди пет години концесия на строителя, спечелил изграждането на ЛОТ 3.3, заради концесионната такса и бъдещите допълнителни такси за добив на допълнителни обеми и кубатури инертни материали, които ще отиват в приходната част на бюджета на община Струмяни.
ОТВАРЯНЕТО НА ГКПП-КЛЕПАЛО – ЕДНА ОТДАВНАШНА МЕЧТА И БОЛКА
Като отдавнашна мечта, но и десетилетна болка на хората от района, определя кметът на община Струмяни отварянето на ГКПП-Клепало на българо-македонската граница. С отварянето на този граничен пункт значително ще се съкрати разстоянието до съседна Македония. От центъра на Струмяни до центъра на най-близкия град Берово в Македония разстоянието през Клепало е 45 км. „В момента, за да се стигне до там и в двата случая – от Струмяни през ГКПП-Златарево до Берово и от Струмяни през ГКПП-Станке Лисичково до Берово, е 120 км, обяснява Илиев. Сами виждате колко е голяма разликата в разстоянието.“
„Пътят до това ГКПП от македонска страна е факт, а това позволява на хората там да развият своята местна инициатива, да се съживи този район, продължава Емил Илиев. Докато от наша страна липсата на изградена инфраструктура при път, който е маркиран, трасиран, но не е рехабилитиран, създава проблеми, картината при съседите е друга: десетки изградени малки хотели и вили за гости, които се посещават от туристи от различни страни не само на Европа, но и от Канада и Америка – нещо, което нееднократно съм виждал с очите си.
Същевременно съм свидетел на удоволствието на собствениците на тези малки хотели и вили от посещенията и развитието на целия регион. А ретроспекцията, обръщането на погледа към нашата страна, никак не са в наша полза. Това беше показано неотдавна и в телевизионен филм по темата. В него, за съжаление, се видя каква е действителността в община Струмяни, и каква е в община Берово. Видя се какво е направила македонската страна и какво ние не сме направили като държава и местна власт“, отбелязва кметът на Струмяни.
Като първо задължително условие и стъпка за решаване на проблема Илиев посочва подписването на договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония, в който да бъде разписано ясно и точно в какви срокове да се вземе решението за отварянето на допълнителен пункт. А що се отнася до изграждането на пътя от българска страна, засега отговорът, който е получавал от представители на отговорните институции е твърде познат – че в момента няма пари.
„Не е тайна, че веднъж вече се провали търгът за избор на изпълнител през 2007 г. за изграждане на това трасе и от тогава няма абсолютно никакво развитие, вследствие на фалита на избрания изпълнител на строителните работи“, припомня кметът на Струмяни. Ние трябва да изградим изцяло нова инфраструктура, за да се стигне до този прекрасен и непознат район за хората извън община Струмяни, за да бъде открит от тях“, допълва той. Всеки посетител тук ще открие красиви и запазени букови гори, ще може да се наслади на прекрасните гледки и към Пирин, и към македонска страна. Това, по думите му, е красота, която би възхитила всеки, който обича и цени природата.
„Същевременно, най-важното е да се избегне обезлюдяването на този красив район на Малешевието и да се развие местната инициатива на малкото останали хора, които живеят в селата тук, подчертава Емил Илиев. Можем да се поучим и от нашите съседи. Не е тайна, че в района от македонска страна основното, което те предлагат, са екопродуктите и местни храни, което се цени и се търси от гостите от чужбина. Ние можем по същия начин да го направим.“
ИЛИНДЕНЦИ СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО АТРАКТИВЕН ТУРИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР
В същото време като положителен пример Емил Илиев посочва направеното в село Илинденци, разположено в пиринския район на общината. Живописното село, известно с уникалния си Празник на боговете на виното и прочутото вино керацуда, получавано от едноименния сорт грозде, който се отглежда единствено в района, се утвърждава като атрактивен туристически и своебразен културен център на общината.
В Илинденци се изградиха и няколко интересни къщи за гости и винарни, разказва кметът. Ежегодните скулптурни пленери и културните прояви, организирани с подкрепата на общината от известния български творец Иван Русев, който създаде тук уникален скулптурен парк и Мраморният град на изкуствата, са също вече традиционни и са неизменна част от културния живот в района, допълни той.
„Неслучайно инвестирахме сериозни суми за подмяна на ВиК-мрежата в селото, сега ще започнем и асфалтиране, колкото и значителни средства да са нужни за подобряване на инфрастурктурата. Не е тайна, че ние не можем да отделяме безгранично средства за инфраструктурни проекти, защото имаме лимит в бюджетните средства, независимо дали са от донорски програми, оперативни или национални програми. Но за нас най-важното е: вода, тротоари, улици и не на последно място – да привличаме инвеститори“, коментира общинският кмет.
ОБЩИНА СТРУМЯНИ Е МАЛКА, НО С ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ
Община Струмяни е малка, но с голям потенциал, убеден е кметът. Той изброява предимствата на благоприятното й географско местоположение – Струмяни е в центъра като локация между пристанището в Солун, което е на 150 км, колкото е и разстоянието до летището в София – столицата на България. Същевременно на 38 км са две граници – ГКПП-Кулата към Гърция, и ГКПП-Златарево към Македония. На 50 км е световният скицентър Банско, на 15 минути път е балнеоложкият курорт Сандански.
„Една от основните ми идеи, казва по този повод кметът Емил Илиев, е да използваме тези благоприятните дадености за привличане на потенциални инвеститори, като създадем съответните индустриални площи, които да бъдат отдадени под наем или предложени за закупуване на заинтересовани фирми“. Защото Струмяни е една от общините с най-висок процент безработица и колкото и да си мислим, че сме успешни като кметове, ако не създадем предпоставки и възможности за развитие на предприемачество и съответно за създаване на работни места за хората и условия за препитание и доходи, значи нищо не сме направили през своите управленски мандати, отбеляза той.
„Трябва да изпълним мисията си като хора от местната власт – да създадем условия за инвестиции, да изпълним ангажиментите за изграждане на подземна и надземна инфраструктура, за да привлечем хората на бизнеса в община Струмяни“, заяви кметът Емил Илиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене