Заради системни злоупотреби семейни лекари от Разлог ще издават извинителни бележки само след преглед на ученика Избрана

За да се избегне порочната практика да се извиняват отсъствия от училище с предлог „детето е болно“, семейни лекари от Разлог пристъпват към драстична мярка.
Медиците спират да издават медицински бележки за извинения за неприсъствие в училище, без преглед на детето, и установяване на съответното заболяване. Причина за това е порочната практика и злоупотреба от страна на някои младежи, които под различни „болнични“ предлози системно отсъстват от училище.
От тук нататък, медицинска бележка от личният лекар, ще се дава само при преглед на детето. “Няма мама дошла, баба дошла, или учителката се обадила. Предишната учебна година, беше някакъв ужас, от поголовно даване на бележки, за да се оправдаят отсъствието на учениците.В един момент ни направи впечатление, че едни и същи ученици не са посещавали училище почти цяла година „
категорични са семейни лекари Разлог.
За да се разъса порочният кръг, в който децата представят бележка, че са били болни, а в действителност да са отсъствали поради друга причина, но за да не бъдат изключвани, поради отсъствия търсят други начини, даването на документ, ще става само след преглед на детето.
„Няма да участваме в тази афера за неучене, ние ще преглеждаме болни хора, на които можем да дадем бележки, на здрави не . „
Мнението е категорично заявено от медици от Разлог. Както може да се очаква, това не предизвиква особена радост, както сред учениците, свикнали да се скатават от училище, така и от техните родители, които оправдават системните отсъствия. „При отказ от наша страна затварят вратата с явно недоволство. Ще видим резултатът от новата мярка още в началото на идният месец, когато ще се отчита броя на отсъствията, а ние няма да извиняваме отсъстващи здрави ученици“ коментираха още лекари Разлог.
Мярката се взима в унисон с предприетото в страната, в редица училища.
Училищни директори затягат контрола срещу фалшивите медицински бележки за извинение на отсъствия от клас, като за целта въвеждат поредица от нови мерки в правилниците си, в това число ще изискват и копие от амбулаторният картон, или амбулаторен лист за преглед, който да придружава всяка медицинска извинителна бележка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене