105 години от рождението на Ванга

Днес отбелязваме 105-годишнината от рождението на Ванга. Пространството пред църквата “Света Петка Българска”, както и целия храмов парк Рупите е изпълнен с миряни. Няколко хиляди от цяла България, както и православни християни от Русия, Гърция и република Македония се стекоха, за да отдадат уважението си към пророчицата. Отдавна е прекратен спора за нейната рождена дата. Както тя самата приживе заявяваше нееднократно рождената й дата е 3 октомври 1911 година, а не 31 януари.

Повечето от дошлите, за да почетат пророчицата, носеха в сърцата си личния си мотив. На всеки един от тях тя е помагала с провиденията си – на някой да му се излекува болестта, на други да си родят дете, на трети да издирят изчезнал близък…

„За всяка болест има тревичка“, ми каза леля Ванга през 1971 година, когато бях сериозно заболял на младата си възраст и ми посочи точно какви билки да пия“, разказа просълзен над 70-годишен жив и здрав варненец, който беше пристигнал с деца и внуци на Рупите, специално, за да уважат рождения ден на пророчицата.

„В 11 часа отец Живко отслужи молитва пред храма, после пред паметника на леля Ванга академик Светлин Русев произнесе изключително прочуствено слово“, разказа Серафим Иванов, управител на храмовия парк-комплекс „Ванга“ на Рупите.

 „Володя Стоянов-Войводата и други двама певци, също близки приживе на пророчицата изпяха свои нови песни посветени на нея. Председателят на фондацията Иван Драмов дари посмъртно статуетка „Ванга“ на проф. Тончо Жечев, на писателя Йордан Радичков, на Гълъб Вечвелиев, на проф. Величко Добренов – всички до един са били много близки нейни приятели. Паметен знак „Феномена Ванга“ бяха връчени на други 16 близки приятели на пророчицата, един от които е Роженския владика дядо Йоан Богослов. Ден преди смъртта си на 11 август 1996 година леля Ванга се е изповядала пред него в Правителствена болница в София и е получила последно причастие от него“, разказа Серафим Иванов. 

 Предварително стотици резервации в хотели в Сандански, Петрич, Мелник и района бяха направени преди днешния ден, рождението на леля Ванга.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене