Мария Габриел: Никой не може да ме убеди, че Ислямска държава не може да бъде разрушена в кратък срок

Трябва да имаме смелостта ясно да заявим, че мигрантите трябва да се приспособят към нашия начин на живот, към нашата култура, към нашите ценности, каза още зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент

 „За голяма част от конфликтите, които позволихме да прераснат в сблъсък на цивилизации, не беше намерено решение в самото начало. Това за мен огромна e отговорност на международната общност. Никой не е в състояние на ме убеди, че Ислямска държава, която ни се представя като едно чудовище, не може да бъде разрушена за кратък срок с всичко, с което разполагаме като технологии, но това не се случва“. Това коментира във връзка с проблема с мигрантите, Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Не може 5 години конфликта в Сирия, всяка година да повтаряме едно и също и на него още да не бъда сложен край. Не може да виждаме какво прави Боко Харам в Нигерия, не може да виждаме и Либия пред очите ни как се разпадна и колко невъзможно е все още да има някакъв зачатък на държава, и да не може да бъда направено нещо. За мен основното, което трябва да имаме като поука, преди да говорим за сблъсък на цивилизациите, е че именно цивилизациите трябва да работят повече помежду си. Много време загубихме в противопоставяне или в задаване на въпроси, кой трябва да бъде изключен от масата за преговори, вместо да седнем и да кажем върху какво трябва да преговаряме“, сподели пред благоевградска група журналисти в Брюксел евродепутатът Мария Габриел.

Заместник председателят на групата на ЕНП в Европарламента коментира и интеграцията на мигрантите.

„Когато говорим за интеграция за мен е важно Европа сега да извади поуки от опита си до сега. Ако интеграция означава това, което виждаме тук в Брюксел, ако интеграция означава това, което виждаме във Франция, ние категорично трябва да сме против, защото интеграция не означава нито изцяло обезличаване на възможната общност, но не означава и адаптация на общността която приема тези, които са дошли. Трябва да имаме смелостта ясно да заявим, че тези, които са дошли при нас, те трябва да се приспособят към нашия начин на живот, към нашата култура, към нашите ценности.  Можем да уважаваме различното, когато обаче от другата страна срещаме уважението към нашето. Това е промяната, която ни донесе тази криза. Като че ли Европа много често се страхува да заяви много ясни позиции“, добави още Габриел. 

Мария Габриел сподели още, че е за изпълнение на договореностите със страните, от които тръгват мигрантите или през които преминават.

„За мен трябва да бъде много тясно сътрудничеството с тези страни и най-вече, за дa изпълняват договореностите, защото и сега има споразумение за реадмисия с Пакистан, но то не се спазва, а говорим и за бъдещи такива“, допълни евродепутатът. 

 Тя изрази мнение, че начина за преодоляване на сблъсъка на цивилизациите е диалога, а не войната и конфликтите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене