С паметна вечер приключи четвъртата транснационална среща по проект «Еразъм +» на училището в Сатовча

Въпреки че изминаха почти 10 дни от заминаването на партньорите по проекта „Еразъм+“ на гимназията в Сатовча от Италия, Испания, Португалия и Румъния, сред учителските и обществените среди в селото не стихват обсъжданията и разгорещените коментари за емоционалните моменти, преживени по врме на партньорската среща в Сатовча.

Според организатори и партньори, четвъртата транснационална среща в Сатовча по съвместния проект по френски език на тема „Градина без граници. Нека нашият дух цъфти в градината на Европа” по Програма „Еразъм+” ще остане паметна, благодарение на перфектната организация и много сполучливо организираните инициативи от координатора на проекта Райка Славчева и участниците в него от училището в родопското село.

„Наистина и домакини, и гости преживяхме невероятни и незабравими дни, изпълнени с много красота и емоции, които няма да бъдат забравени скоро от нас като организатори и домакини, а сигурна съм и от нашите партньори“, коментира за ИНФОМРЕЖА Райка Славчева, старши учител по френски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Сатовча, по повод тридневната среща на българските и чуждестранните партньори по проекта.

Освен координатор на проекта учителката по френски език от гимназията в Сатовча Райка Славчева е и директор по Европейски проекти към Френски Алианс, Благоевград.

Тя разказа, че по време на четвъртата партньорска среща по проекта е бил направен цялостен отчет-анализ на извършените дейности, отчетени са били резултатите и въпросниците, дадени през втората година на проекта от страните партньори, изготвен е бил и календарен план за участие в останалите мобилности и последната транснационална среща по проекта, а именно: обучение за работа в eTwinning и Twinspace; обучение за работа в платформата Mobilytool; обучение за интегриране на информационните и комуникационните технологии в учебните часове по различните дисциплини.

„Партньорите ни бяха посрещнати много топло с българското „Добре дошли” от директора на училището ни Джеват Дунчев, екипа на проекта, учители и ученици от Сатовча. След откриването на срещата от мен, в качеството ми на координатор, представихме на гостите ни впечатляваща за тях презентация за България, за географското положение, историята, традициите, културата и фолклорните области в страната ни, в част от които партньорите ни от чужбина успяха да се потопят на живо. Те останаха възхитени от природните дадености на общината, невероятната топлота и трудолюбие на местните хора. Възхитиха се много сърдечно и от изпълненията на ръководената от учителя по музика Наум Странджев фолклорна група, от обиколката из училището ни, което беше украсено със знамената на страните-партньори, изложби със старинни предмети, табла, постери, свързани с темата”, разказа още Райка Славчева.

По време на четвъртата транснационална среща в училището в Сатовча са проведени и полезни обучения, свързани с дейностите по проекта, използвайки ИКТ и иновационни методи на преподаване в клас с програми – Madmagz, Toondoo, Google Drive, еТwinning, Twinspace, Prezi, работа в платформата Mobilytool и др.

За чуждестранните си партньори домакините от Сатовча организираха и разглеждане на забележителностите на българската столица София, Пловдив, Батак, посетиха още Ягодинска пещера, Орлово око, Доспат, историческото сатовчанско село Долен и курорта „Огняновски минерални извори”.

Благодарение на богатата и интересна културна програма, домакините успяха да потопят чужденците и в традициите и вкусните български ястия на Сатовчанския край на организирания им страхотен пикник край една от многобройните чешми, с които се слави районът. Там учителите музиканти от училищата в Сатовча и Кочан – Наум Странджев и Северин Чаушев, ги изненадаха с изпълнения на гайда и акордеон.

С оригинална и много интересна интернационална вечер в хотелски комплекс «Дъбраш» приключи наистина паметната за гости и организатори четвърта среща по проекта «Еразъм +» в Сатовча, в която се включиха кметът на общината Арбен Мименов, общинския съветник Зайра Ибишева, директорът на училището Джеват Дунчев и заместникът му Цветанка Янева, помощният персонал от училището и неизменната танцова група „Градина без граници“.

С невероятен интерес гостите наблюдаваха в прехлас изпълненията на фолклорната група, която им представи танци от шестте етнографски области на България, а танцьорите Дорданка Мейзинева, Райка Славчева, Светлана и Цветелина Ушеви, Али Скендеров, Миглена Доспатлиева и Венцислав Ковачев получиха най-бурните си аплодисменти и заветното „Браво” на езиците на чуждестранните партньори и българските им гости и участници.

Приготвяне на видове салати и разпознаване на различните плодове и зеленчуци за участниците от четирите държави бяха най-емоционалните игри, свързани също с проекта.

С красиви кошници, пълни с плодове, зеленчуци и цветя, подготвени и набрани от сатовчанските градини от училищния колектив, с подаръци от кмета Арбен Мименов и Зайра Ибишева, както и с топли и многобройни покани за нови гостувания си тръгна от Сатовча транснационалната група по проекта „Еразъм +” на сатовчанското училище, на която тържествено бяха връчени и сертификати за участие, изготвени от българския координатор Райка Славчева.

„Сигурна съм, че и гостите ни от Италия, Испания, Португалия и Румъния много често ще се сещат и ще разказват за прекараните незабравими и за нас, и за тях дни в Сатовча. Чрез ИНФОМРЕЖА искам да благодаря на партнььорите ни от Италия, Испания, Португалия и Румъния, на кмета Мименов, на г-жа Ибишева, на директора на училището Джеват Дунчев, на училищния колектив, помощния персонал, на фолклорната група и на прекрасните колеги учители музикани Наум Странджев и Северин Чаушев, на моето семейство, което всячески ме подкрепи в организацията и идеите, и на всички спонсори, които помогнаха да организираме и да спечелим още нови приятели на училището ни и на Сатовча, с които и в бъдеще да сме си взаимно полезни“, сподели още размълнувана от събитието координаторът на проекта Райка Славчева./Инфомрежа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене