Зам.кметът Вл.Караилиев държа венеца за Деня на независимостта пред паметника на Кракра Пернишки

Политици наведоха глави за 1 мин., кмета Церовска призова: Да не се съобразяваме с ничии други интереси, освен с националните, българските

pernik-3Град Перник отбеляза тържествено 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. В общоградското честване участие взеха кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, народният представител и общински ръководител на местната структура на партията Ирена Соколова,.

От името на Община Перник пред паметника на Кракра Пернишки,  бяха поднесени венци и цветя. С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията продължи с празнично дефиле и ритуал за издигане на националния ни флаг пред ОК „Дворец на културата“.

pernik-2Празнично слово произнесоха кметът на Общината д-р Вяра Церовска и областният управител на Перник д-р Александър Александров.

„На днешния ден преди 108 години  България обявява своята независимост, отхвърляйки несправедливия Берлински договор. Този държавнически акт успява да  обедини всички българи, да впечатли световната общност с дързостта си и да ни нареди сред суверенните и независими народи на европейското семейство. Тогавашните  български държавни мъже  дават урок  за поколенията, проявявайки забележително единство и пред народа си и на масата на дипломатическите  преговор. Показват,  че има по-значими неща като общата кауза.  Днес с редица събития  в цялата  страна изразяваме почит към историческото дело на нашите потомци, но това не е достатъчно.  Смисълът на  днешното тържество е не само да  припомним историята, но да направим такъв прочит, че да  открием съвременните измерения и приемственост“, заяви кметът на Перник. Д-р Церовска подчерта, че това събитие показва, че сами можем да се справим и с наглед непреодолими спънки, стига да вярваме в силите си и да не се съобразяваме с ничии други интереси, освен с националните, българските.

Зам.кмета Владислав Караилиев носеще тържествено венеца за Деня на независимостта.

„За мен е чест да Ви поздравя и да бъда тук с Вас, на тържественото честване на 108-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България“, каза областния управител на Перни д-р Александров.

Програмата продължи с концерт на АНПТ „Граовска младост“ при ОК Дворец на културата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене