Без категория

националния печат

печат

“Капитал Daily”

Провалът „Лясковец“ бил заговор срещу правителството

Двама оперативни работници, служители на „Криминална полиция“ към Областната дирекция на МВР – Велико Търново, са виновниците за провала на полицейската операция в Лясковец. Това е основната линия, развита по време на изслушването в парламентарната вътрешна комисия на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам. вътрешния министър Васил Маринов.

Държавата продължава с атаката срещу ЕРП

„Виновните“ за лошата регулаторна политика в енергетиката вече си имат имена. Управляващите посочиха трите дружества, които доставят електроенергията на крайните потребители. Вместо истинските виновници – поредицата „независими“ комисари в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които се поддаваха на политически и корпоративен натиск, и политиците, които им даваха постоянни указания, за да се заформи гъстата регулаторна каша, която сега потапя енергийния сектор.

“Сега”

МВР призна провал на акцията в Лясковец, но ще накаже само „пионки“

Ръководството на МВР призна фрапиращата си неадекватност, липсата на грижа за сигурността на невинните граждани и чист късмет, че няма жертви сред тях, при трагичната операция по обезвреждане на незаконно въоръжения Петко Петков в Лясковец в петък.

Украинската криза разцепи мнозинството и БСП

Отношението към ситуацията в Украйна и Крим вби клин между правителството и парламента, между двете управляващи партии, както и вътре в самата левица. Заради непримиримите позиции между еврофили и русофили в БСП парламентът отложи вчера обсъждането на декларация за позицията на България към събитията в Украйна въпреки тържественото обещание на соцлидера Сергей Станишев предишния ден, че БСП ще постави въпроса за разглеждане.

“Труд”

Депутати кръшкат от работа, но искат надница

Депутати, пропуснали заседания на парламента, постфактум внасяли молби отсъствията им да бъдат извинени по лични причини. В последните два месеца бюрото на председателя на Народното събрание Михаил Миков (БСП) било затрупано от подобни искания, научи „Труд“.

Газът по-евтин с 4,56% от април

ДКЕВР предлага природният газ да поевтинее с 4,56% (28,75 лева) до 601,25 лв. за 1000 куб. метра от април. Това е записано в доклад на ведомството, публикуван в сряда вечерта. В момента синьото гориво се продава за 630 лв. за 1000 куб. метра. Цената му не се е променяла от шест месеца.

“Стандарт”

Прогноза: Евтин хляб заради Украйна

Кризата в Украйна бута цената на пшеницата. За да попълни хазната, страната масово разпродава запасите от зърно. Това срина котировките на житото с близо 10%, споделиха търговци. В момента тон зърно от черноморския регион е 350 лв., докато до началото на седмицата беше 370 лв. Не е изключено скоро това да се отрази и върху цената на хляба у нас. Прогнозите са поевтиняването да е също 10 на сто.

Орешарски обеща кредити за нови работници

Българската банка за развитие се представи пред бизнеса във Видин вчера. Това е първото ни представяне пред потенциалните ни клиенти, обяви главният изпълнителен директор Димо Спасов на среща с предприемачи в града. Банката е 99% държавна собственост, изтъкна той. Създадена е да кредитира малки и средни предприятия в България. Рейтингът й я поставя в топ 4 сред банките у нас. Тя е най-добре позиционираната банка в страната за привличане на международен ресурс. Активите на трезора възлизат на 1,7 милиарда лева. За кредити на фирми са предвидени 609 милиона лева. Собственият капитал на банката е 680 милиона лева.

Брендо пропял за кокаиновото рали

Свобода срещу информация. Това е основната версия за внезапната промяна на мярката за неотклонение на сочения за кокаинов крал у нас и в Европа Евелин Банев – Брендо, научи „Стандарт“. Във вторник той бе пуснат под домашен арест от Софийския апелативен съд въпреки 20-годишната осъдителна присъда в Италия и 7,5-годишната присъда на първа инстанция у нас. Подозренията, че Брендо може да се окаже мишена на наркомафията, засега не се оправдават или са подценени, тъй като никой не охранява пред дома му.

“24 часа”

Слагат по 400 скоби дневно, паяците вдигат по 140 коли

На 400 коли, паркирани в синята и зелената зона в София, всеки ден се слагат скоби, а 140 се вдигат от паяците.

Предлагат увеличение на старите пенсии от 2017 г.

Всички пенсии да бъдат преизчислени през 2017 г. с осигурителния доход за 2016 г. и с увеличен коефициент за всяка година стаж. Това предложение за промяна в осигурителната система е направила КТ “Подкрепа”. Ако залегне в замисления социален пакт между синдикати, работодатели и правителство, преизчисляването ще доведе до увеличение на всички стари пенсии.

“Монитор”

Отнемат лицензите на ЕРП-тата

Енергийният регулатор започна процедура по отнемане на лицензите на трите енергодружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”. Решението беше взето след двучасово закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С него на ЕРП-тата се дава нов 7-дневен срок, в който да платят дължимото към НЕК. Ако не го сторят, ДКЕВР свиква открито заседание за отнемането на лицензите им. Предишният беше тридневен, но в него дружествата не платиха търсените от НЕК 318 млн. лв.

Без роуминг в ЕС от края на 2015 г.

Обаждането по телефон или ползването на електронната поща в чужбина ще струват на потребителите толкова, колкото и в родната страна стана ясно. Това стана ясно, след като предложението, на ЕК беше прието от комисията по индустрия към Европейския парламент.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене