Силата на закона! Кое наложи премахване длъжността „Президент“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ и сложи край на „ерата“ на бившия ректор Ив. Мирчев?

Една година президентският пост е съществувал в противоречие със закона, затова извънредно заседание на общото събрание прекрати спешно съществуването на длъжността

Бившият ректор на ЮЗУ „Н. Рилски“ Иван Мирчев излиза от университетското ръководство, където му бе отредено място на „Президент“. Постът „Президент“ бе въведен веднага, след като професор Мирчев бе освободен от ректорския пост и така за Мирчев бе осигурено престижното място на председател-президент.

Оказа се обаче, че бившият ректор е заемал такъв пост в абсолютен разрез със закона, което повлече куп неприятности на висшето учебно заведение. Двама заместник-министри с писма уведомяваха университета, че длъжността е несъвместима със законовите разпоредби, а в края на август, дошло и ултимативно писмо от сегашния заместник-министър Иван Димов: До 30 септември длъжността да бъде закрита и спешно да бъде отстранено противоречието със закона. Това наложи и свикването на извънредно общо събрание на университета вчера, на което бе разгледан въпросът с премахване на длъжността „Президент“, въведена на 11.11.2015 г.

С пълно единодушие( 0 въздържали се и 0 против) Общото събрание отмени текстовете в различните членове на Правилника за устройството и дейността на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и освободи професор Мирчев от заеманата длъжност. Решението на общото събрание сложи край на ерата в управлението на бившия ректор – Президентът, професор Иван Мирчев.

СТРУМА КОМ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене