Нещо уникално се случи в Сапарева баня, което не е правено от 68 години

Бившият автобояджия, 37-годишният Димитър Филибев от Сапарева баня, облече свещеническо расо и беше въдворен на служба в храма в града с ритуал, който не е правен в Дупнишка духовна околия от 68 години.

Пред погледа на десетки миряни свещеник Димитър Филибев с помощта на ученици в Семинарията облече специални одежди на улицата пред храма в Сапарева баня и мина по 40-метрово бяло платно, за да влезе в храма, където ще служи. Пред него вървяха деца, облечени в народна носия, и хвърляха цветя по бялата пътека. Всички миряни, дошли да станат част от църковния ритуал, гледаха с любопитство всяко действие на новия свещеник Димитър и колегите му от други храмове.

На събитието присъства и архиерейският наместник на Дупнишка духовна епархия отец Георги Паликарски. Там бяха още бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов със съпругата му, неговата заместничка Радка Георгиева, бившата финансистка на общината Калинка Андреева, чийто свекър отец Вергил дълги години служи в храма и сега предава щафетата на младия свещеник, бившият управител на санаториума в Сапарева баня Кирил Калдръмов и дългогодишната председателка на „Наркооп” в Сапарева баня Елка Тодорова.

Архиерейският наместник отец Г. Паликарски сподели пред репортер на вестник „Струма“: „Ритуалът въдворяване не е извършван от 1948 г. в Дупнишка духовна околия. Тогава е въдворен като свещеник отец Стефан от с. Цървище, община Бобошево. Сега той вече е пенсионер. Въдворяване, казано по светски, означава назначаване на работа. С този ритуал свещеникът се „жени” за църквата, в която е назначен, и отдава цялото си внимание на нея“, заяви отец Г. Паликарски.

Свещеник Димитър Фудулски е роден в Сапарева баня. Баща е на две деца. Завършил е средно духовно училище в София. В момента следва богословие в Академията. Той е бил специалист по боядисването на автомобили, бил е един от най-добрите не само в Сапарева баня, а и в околията. Внезапно се отказва от добре платения си занаят, записва се да учи за свещеник и се отдава на Бога.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене