Стопани от Гоце Делчев си скубят косите заради ниската изкупна цена на краставиците

Фатме Креболи: С 40 ст. на кг не можем да си платим само бензина, пръснахме 500 лв. за семена

Голямо недоволство тлее сред земеделците, които гледат краставици от сорта „корнишон“ в района на Гоце Делчев. Тази година цената на килограм от продукцията им е спаднала драстично и е най-ниската до този момент. За това съобщиха производители от Крибул, Дъбница и Долно Дряново.
„В началото започнаха да ги купуват на 50 стотинки. След това цената се покачи на 60, а сега отново падна на 40 стотинки“, обясниха ситуацията земеделци от Крибул. В момента цената за килограм от стоката им варира от 0,40 до 0,45 лева, при положение че минали години е достигала и до 0,70 – 0,80 лева. Каква е причината за този рязък спад?, питат хората, които се препитават с отглеждането на зеленчука. По думите на стопани разходите по отглеждането му в някои случаи надвишават печалбата. Някои от тях са дали по 500 лева за семена. Отделно харчат пари за гориво и за поливане. „Дали сме до този момент 500 лева за семена за корнишончетата. Отделно от това всеки ден харчим пари за гориво, за да идваме да ги берем. Трябва да се обират всеки ден, защото оставиш ли ги малко, те стават големи и вече качеството им пада. Първо качество са ни, а ги изкупуват на 40 стотинки. На пазара обаче цената е 1 лев. Докъде ще я изкараме, не знам“, сподели Фатме Креболи от Долно Дряново, която гледа краставици от дълги години. Тя не си спомня от колко години насам не е имало толкова ниска цена на продукцията й и твърди, че това отчайва земеделците. Надеждата им е поне от това да изкарат прилични доходи, но явно и тя е на път да угасне.
„Земеделието е смачкано. Образованието е на нула, а младежта избяга в чужбина“, твърди Ася Гушерова от Крибул, която вече четвърти месец очаква парите от произведения миналата година тютюн и вече е изгубила надежда, че изобщо някога ще ги получи. Докато очаква да получи заслужените пари, работи в малък шивашки цех. В нейното положение са и десетки тютюнопроизводители от региона. Те са продали продукцията си на гръцката фирма „Михайлидис“ в края на миналата година и все още очакват банковите им сметки да бъдат захранени. Кога ще се случи това обаче, никой не знае. Междувременно разчитат на шивашките цехове, защото това е единственият източник на редовни приходи, с които да посрещат нуждите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене