АБСУРДЕН КАЗУС! Болницата за рехабилитация в Петрич постави държавата на колене

Държавата няма никакъв инструмент да се намеси в казуса със Специализираната болница за рехабилитация /СБР/ в Петрич, тъй като различните институции й подавали противоречаща информация относно дати и договорни отношения, а управителят на болницата д-р Румен Кондев отказва категорично да представи на здравния министър Петър Москов ключов документ – договора за наем между болницата и хазяина й – Националната спортна база „Цар Самуил“ /НСБ/.

Това абсурдно признание направи министърът на здравеопазването Петър Москов, който е принципал на всички здравни заведения и институции в страната, в отговор на депутатско питане за законността на СБР. Мотивът за твърдението на депутатите е, че болницата е незаконна, понеже няма договор за наем с НСБ. bez-imeТакъв договор с базата има „ЕТНО“ ЕООД на петричанката  Величка Минева, съпруга на Човека-митница Марио Минев, а по силата на чл. 16 наемателят няма право да променя предназначението на имота и да го преотдава на трети лица без разрешение на наемодателя. В резултат на цялата документална неуредица и превземането на НСБ от Минева, петричани останаха без достъп до стадиона си, 3200 от тях протестираха писмено до министъра на спорта Красен Кралев, но той вече призна, че не е в състояние сам да реши въпроса, и ги препрати към колегата си Москов.

Оказва се обаче, че и Москов е безсилен.

Според отговора на здравния министър от началото на тази година до момента в спортната база в Петрич и болницата са правени 3 проверки на РЗИ и 2 на Медицинския одит, но „договорните отношения са такива, че не ми позволяват – с ясното разбиране за проблема на града, да предприема някакви други действия“.
СБР – Петрич ЕООД съществува по силата на издаденото разрешение №СБ – 394 от 29 април 2015 г., в което е посочено, че лечебната дейност се осъществява на адрес гр. Петрич, ул. „Стадионска“ №1, постарал се е да вкара хронология в отговора си до депутатите Москов. Разрешението за осъществяване на лечебна дейност било издадено след представяне на всички изискуеми документи чрез РЗИ – Благоевград.
В МЗ се води регистър на лечебните заведения, получили разрешение, и регистрираните лица били длъжни да уведомяват за всички промени в обстоятелствата по извършената регистрация в 7-дневен срок от настъпването им.  В нормативните актове обаче не било предвидено изискване за удостоверяване на правното основание за ползване на помещенията, в които ще се осъществява дейността.
„На 02.02.2016 г. в МЗ се получи писмо от Пламен Манолов, директор на НСБ ЕАД – София, с което ни уведомява за прекратен договор за наем между НСБ в Петрич и фирма „ЕТНО“ ЕООД, едноличен собственик на капитала на „СБР – Петрич“ ЕООД, която осъществява дейност на територията на НСБ „Цар Самуил“ – град Петрич. Поради това, че от писмото не става ясно дали болницата е преустановила дейността си и дали са предприети действия за промяна на адреса, на който осъществява лечебна дейност, беше разпоредено извършване на проверка от РЗИ – Благоевград.

В тази връзка започналата по-рано административна процедура за промяна на обстоятелствата, вписани в Разрешение № 394/29 април 2015 г., по подадено заявление от управителя на СБР д-р Румен Кондев, беше преустановена до изясняване на случая“, описва Москов.

Решаващо за неговата безпомощност да се справи със ситуацията обаче било писмо на болничния управител д-р Кондев, който през месец март уведомил министерството, че „към периода на извършване на проверката от РЗИ договорът за наем между НСБ в Петрич и „ЕТНО“ е действащ, а към момента на изпращане на уведомителното писмо са в ход преговори между „ЕТНО“ и НСБ, които касаят уреждане на договорните отношения между двете страни“.
С оглед на противоречивата информация от страна на управителя на СБР – Петрич и изпълнителния директор на НСБ относно прекратяването на договора за наем, Москов пратил отново РЗИ -Благоевград да търси договор за ползване на помещенията от болницата или неговото прекратяване. И от РЗИ – Благоевград обаче не получил удовлетворителен отговор по отношение на поставените въпроси.

Още повече, че към витиеватия си отговор здравната инспекция  приложила и писмо от управителя на Специализираната болница д-р Кондев, който уведомил здравното министерство, че не може да предостави копие от договора между НСБ и „ЕТНО”, понеже нямал съгласието на Националната спортна база.

Петър Москов признава, че Законът за лечебните заведения му дава правомощия да отнеме издадено разрешение за осъществяване на лечебна дейност, но не и в случай като този, тъй като наемните отношения били облигационни отношения, по които страни са лечебното заведение и неговият наемодател. По тази причина Москов съветва двете страни да си решат проблема в съда.

За всеки случай министърът разпоредил проверка и на Здравната каса – да му прати картинка на плановия прием на болницата това лято, за да бъде преценено източва ли се касата, доколко болницата за рехабилитация в Петрич се ползва като здравно заведение и доколко  като хотел.

Депутатите, поискали яснота по случая с една от петте национални спортни бази в страната – петричката, пък настояват със случая да се заеме прокуратурата, а ако бъдат открити нарушения, болницата да остане без разрешително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене